Vesti

Usvojen Zakon o zaposlenima u AP i JLS

Skupština Srbije usvojila je 3. marta 2016. godine  Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave. Ovaj Zakon predviđa uvođenje službeničkog sistema po ugledu na organe državne uprave, koji na državnom nivou funkcioniše od 2006. godine.

Rešenja u Zakonu uvode niz novina, među kojima je Kadrovski plan, koji usvaja skupština opštine ili grada sa ciljem da se obezbedi planiranje kadrova i da se zapošljavanje ograniči na raspoloživa sredstva u budžetu.

Novina je i uvođenje detaljnog uređenja konkursnih postupaka zapošljavanja i obaveze ocenjivanja službenika po propisima za državne službenike, pošto je do sada samo delimično bio uređen konkursni postupak, a ocenjivanje je nije bilo dubinsko, a primenjivalo se retko.

Zakona predviđa da upravom rukovode službenici na položaju i da u njoj rade službenici i nameštenici, određena radna mesta u autonomnim pokrajinama postaju položaji, a prvi put se otvara mogućnost postavljenja v.d. načelnika, što do sada nije bilo moguće. Novina je i unapređen disciplinski postupak, koji znatno podiže i odgovornost službenika.

Na izradi Predloga zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave radili su i rukovodioci gradova i opština, kao i predstavnici Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).