Vesti

Vanredna situacija – potrebno održati sednice lokalnih saveta za zdravlje

Odluka Vlade Srbije da proglasi vanrednu situaciju na teritoriji države usvojena je kao preventivna mera kojom se treba olakšati I ubrzati delovanje svih organa Republike Srbije u zaštiti života i bezbednost građana i stvari, kao i otklanjanju posledica poplava.

Tim povodom, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Stalna konferencija gradova i opština i Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" predlažu lokalnim samoupravama održavanje vanredne sednice saveta za zdravlje na temu aktivacije, koordinacije i subordinacije lokalnih saveta za zdravlje, a radi efikasne podrške sanaciji nastalih, kao i prevenciji mogućih problema po živote i zdravlje ljudi, u skladu sa Zakonom o javnom zdravlju Republike Srbije („Službeni glasnik" RS 15/2016) čl. 15 stav 6.

Predlog je da se hitan sastanak Saveta za zdravlje u Vašem gradu/opštini održi najkasnije do srede, 16. marta 2016. godine.

Na sastanak bi, osim redovnih/imenovanih članova lokalnih saveta za zdravlje, trebalo obavezno pozvati i predstavnike nadležnog regionalnog Zavoda za javno zdravlje, relevantnih komunalnih i drugih preduzeća, Crvenog krsta i svih zdravstvenih institucija koje pripadaju opštini/gradu, a nisu imenovane u redovni sastav saveta.

Izveštaj o sastanku potrebno je poslati odmah, a najkasnije dva dana od održavanja vanredne sednice, i to lokalnom štabu za vanredne situacije, regionalnom Zavodu za javno zdravlje i SKGO.

Za sve dodatne informacije predstavnici gradova i opština mogu se obratiti Jasmini Tanasić, sekretarki Odbora SKGO za zdravlje i socijalnu politiku, tel. 064 8703 315; e-mail: jasmina.tanasic@skgo.org

Dopis >>>