Vesti

Zaključci međunarodne konferencije “Delujući zajedno u upravljanju migracijama – unapređenje koordinacije između lokalnog i centralnog nivoa“

Međunarodna konferencija "Delujući zajedno u upravljanju migracijama - unapređenje koordinacije između lokalnog i centralnog nivoa" održana je 17. marta 2016. godine u Skoplju u organizaciji Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope (NALAS) i Regionalna inicijativa za migracije, azil i izbeglice (MARRI). Na skupu je učestvovalo više od 80 učesnika iz zemalja jugoistočne Evrope, predstavnika nacionalnih i lokalnih vlasti, asocijacija lokalnih vlasti, i međunarodnih donatora (GIZ, ORF-MMS, UNHCR, ICMPD, UNPD, Delegacije EU, itd.). Konferenciju je kofinansirao Fond za saradnju Centralne evropske inicijative i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Makedonije, a podržao ju je i GIZ ORF i Asocijacija gradova i opština Austrije.

U uvodnom obraćanju gradonačelnik Emil Dragići, predsednik NALAS-a, ukazao je na to da je ova konferencija nastavak skupa koji je održan u Zagrebu u oktobru 2015. godine, kada se ukazala potreba za boljom koordinacijom, te da je cilj konferencije da se istraže načini za poboljšanje mehanizma koordinacije, razmene iskustva i kreiraju mehanizmi i protokoli za delovanje u sličnim situacijama. Ambasador Jovan Tegovski, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Makedonije, istakao je da lokalne vlasti moraju unaprediti kapacitete i kreirati mehanizme za prevenciju, pripremu, odgovor i oporavak od migrantske krize, kao i da politike upravljanja migracijama centralnog nivoa moraju uvažiti potrebe lokalnog nivoa. On je ukazao na to da dobra uprava zahteva partnerstvo svih, centralnih, lokalnih vlasti, civilnog društva i privatnog sektora, da lokalna rukovodstva imaju važnu ulogu u promociji pozitivnog stava prema migrantima, kao i u obezbeđivanju bezbednosti migranata i građana u pogledu krijumčarenja, nelegalnog ulaska, ostanka ili tranzita migranata.

Potpredsednica Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan Ulrike Lunaček obratila se učesnicima putem video snimka i poručila da je potreban zajednička politika azila u EU, te da novac i resursi moraju da budu usmereni na lokalne samouprave u najkraćem mogućem roku.

Tokom dva panela konferencija je ukazala na važnu ulogu lokalnih vlasti u upravljanju migrantskom krizom, neophodnost uključivanja od strane centralnih vlasti i promovisala je dobre prakse saradnje i koordinacije između nacionalnog i lokalnog nivoa.

U okviru panela lokalnih vlasti na temu "Načini za unapređenje komunikacije i saradnje između centralnog i lokalnog nivoa u upravljanju migrantskom krizom", koji je organizovao NALAS, gradonačelnik Đevđelije Ivan Frangov istakao je iskustvo svoje opštine koja je morala da zbrine oko 8000 izbeglica dnevno, što je rezultovalo smanjenim kapacitetima za obavljanje redovnih aktivnosti.

Mihalj Bimbo, predsednik opštine Kanjiža, Srbija, pogranične opštine sa Mađarskom, svedočio je da je opština od prvog dana investirala svoja sredstva da obezbedi siguran transit izbeglica, humani tretman, istovremeno obezbeđujući sigurnost svojih građana i brigu o životnoj sredini. Robert Lacko, predsednik Skupštine opštine Kanjiža, istakao je da u budućnosti razmena informacija između pograničnih opština mora postojati i moraju se preduzeti preventivne aktivnosti. Potrebna je edukacija zaposlenih kako bi unapredili svoju spremnost. Aleksandra Vukmirovic, šefica Službe za evropske integracije Stalne konferencije gradova i opština, fokusirala se na ulogu lokalnih vlasti i njihove asocijacije u suočavanju sa krizom. Ona je istakla podršku državnog nivoa, ali takođe s druge strane nedovoljnu uključenost lokalne samouprave koja je u mnogim situacija bila više posmatrač aktivnosti centralne vlasti. Ona je zaključila da niz mera moraju biti preduzete kako bi se unapredila situacija, uključujući zajedničko planiranje fondova namenjenih rešavanju izbegličke krize, ne samo iz nacionalih izvora, već i iz EU fondova. Takođe, istakla je da bi bilo dobro da postoji regionalni mehanizam koji povezuje sve lokalne, regionalne i nacionalne vlasti u jugoistočnoj Evropi u rešavanju krize, kao i u razmeni dobrih praksi.

Bernard Miler, generalni sekretar Urbanog foruma i bivši gradonačelnik Nojstata, prezentovao je austrijsko iskustvo, ukazujući na to da 60 odsto opština nije prihvatilo tražioce azila, što je dovelo do usvajanja Zakona o pravičnog distribuciji tražioca azila u opštinama.  Karlos Maskarel Vilar, Savet evropskih opština i regina, istakao je da ne postoji direktno EU finansiranje za lokalne samouprave, vec samo kroz nacionalne vlasti, te da je važna saradnja sa nacionalnim nivoom. Takođe, lokalne samouprave iz različitih zemalja jugoistočne Evrope i Evropske unije moraju sarađivati kroz prekogranične projekte na unapređenju situacije. Donatori su takođe predstavili svoje aktivnosti u podršsci centralnoj i lokalnoj vlasti u upravljanju krizom.

Učesnici su usvojili zaključke kojima preporučuju lokalnim, regionalnim, nacionalnim i međunarodnim institucijama i civilnom društvu da ujedine snage i ostvare saradnju u upravljanju migracijama, kako bi se ojačala stabilnost, mir i dobrobit migranata i lokalnog stanovništva u sredinama pogođenim krizom.

Zaključci >>>