Vesti

Novu onlajn obuku SKGO pohađa više od 1100 zaposlenih u lokalnim samoupravama

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje osmonedeljnu online obuku na temu izgradnje kapaciteta lokalnih inspekcijskih službi. Od sredine aprila, kada obuka počinje, pohađaće je više od 1100 zaposlenih na poslovima inspekcijskog nadzora u gradovima i opštinama u Srbiji.

Na osnovu prepoznatih potreba lokalnih samouprava za ovakvom obukom, kreirali smo je u okviru projekta „Izgradnja kapaciteta lokalnih inspekcijskih službi i novoizabranih odbornika putem e-obuke", koji finansijski podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Cilj obuke je da polaznicima predstavi najvažnije novine i ponudi ključna znanja o novom Zakonu o inspekcijskom nadzoru.

Pomenuti zakon stupa na snagu 30. aprila ove godine i predviđa brojne novine koje menjaju dosadašnje shvatanje uloge inspekcije, prvenstveno uvođenjem novih instituta kao što su analiza i procena rizika, praćenje stanja, upravljanje rizikom, usklađivanje i koordinacija inspekcijskog nadzora, čime se težište stavlja na preventivno delovanje inspekcije u cilju podsticanja privrednog razvoja.
Na zvaničnoj prezentaciji obuke koja je održana danas u Beogradu, ukazano je na značaj učenja na daljinu u cilju profesionalnog usavršavanja zaposlenih u lokalnim administracijama.

Tom prilikom Ivan Milivojević, pomoćnik generalnog sekretara SKGO za usluge članstvu istakao je da više od 1100 prijavljenih učesnika jasno govori koliko lokalni službenici žele da steknu nova znanja. Sama obuka počinje 11. aprila, a polaznici će je pohađati za kompjuterom sa posla ili od kuće.

„Naš cilj je profesionalna lokalna uprava i u tom smislu SKGO je do sada sprovela pet e-obuka koje je pohađalo oko 1000 zaposlenih iz lokalnih administracija. U narednom periodu SKGO će u saradnji sa OEBS organizovati i e-obuke za novoizabrane odbornike, kao i u oblasti zaštite životne sredine", izjavio je Milivojević.

Prema rečima Željka Ožegovića, državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave obuka je organizovana jer idemo u susret primeni novog Zakona, ali i u susret budućnosti. E-learning je veoma važan jer daje nove mogućnosti, fleksibilan je u radu i razmeni iskustva.

„Zakon o inspekcijskom nadzoru treba da razbije sivu ekonomiju, ali i da unapredi rad i efikasnost samih inspektora. Donošenjem ovog Zakona želimo da napravimo konkurentije okruženje i da suzbijemo sivu ekonomiju, makar na 15 odsto koliko je u okruženju", istakao je Ožegović.

Jan Luneburg, šef Odeljenja za demokratizaciju u OEBS tom prilikom je rekao: „OEBS je do sada podržala organizaciju dve obuke sa SKGO sa oko 250 učesnika. Centar za obuku SKGO je vodeći u regionu kada je reč o uvođenju novih tehnologija u obuku zaposlenih na lokalnom nivou i već ga posećuju kolege iz regiona".

„Ovaj kurs je namenjen nadogradnji postojećeg znanja inspektora, ali unosi i nova znanja i veštine koje se tiču borbe protiv sive ekonomije i boljeg inspekcijskog nadzora", istakao je Luneburg.