Vesti

Sigurni i otporni gradovi – besplatna eObuka Svetske Banke

Ciljna grupa: Gradski zvaničnici u zemljama u razvoju
Jezik: Engleski
URL: https://olc.worldbank.org/content/safe-and-resilient-cities-facilitated

Ovaj kurs se fokusira na upravljanje rizikom od katastrofe na nivou opštine/grada. Učesnici će učiti o planiranju i odlučivanju u uslovima neizvesnosti i kako da njihovi gradovi/ipštine budu otporniji na uticaje klimatskih promena i prirodnih katastrofa. Kurs nudi vrhunske alate za procenu ugroženosti, institucionalne procene i analize praznina, i kako da se pristupi finansijama za upravljanje rizikom.

Kurs je podeljen na 4 celine:

  • Celina 1: Uvod
  • Celina 2: Tehnička analiza i procena ugroženosti
  • Celina 3: Pristupanje finansijama za upravljanje rizikom od katastrofe na nivou opštine/grada
  • Celina 4: Izrada i implementacija plana zaštite i spasavanja

Kurs obuhvata studije slučaja iz gradova širom sveta, prezentacije, video i izbor korisnog materijala za čitanje za dalje produbljivanje znanja iz oblasti. Oko svake celine kursa, biće organizovane diskusione grupe u cilju podsticanja učešća i razmene znanja.

Po završetku kursa, svaki grad/opština učesnik treba da bude u stanju da formira tim za poslove planiranja otpornosti grada/opštine, da razvije plan zaštite i spasavanja, uključujući i operativne mere (u vezi gradske/opštinske uprave, infrastrukture usluga zaštite životne sredine, zdravlja, pristupa finansijskim uslugama, obrazovanja, itd .), i da definiše strategiju implementacije.

Kurs je besplatan. Za više informacija, možete kontaktirati Kampus za otvoreno učenje Svetske Banke na learningwb@worldbankgroup.org