Vesti

Održan sastanak Mreže načelnika za urbanizam SKGO

Četvrti sastanak Mreže načelnika za urbanizam održan je 12. aprila 2016. godine. Mreža okuplja stručnjake za poslove urbanizma i izgradnje, postoji već tri godine, a u poslednjih godinu dana aktivna je i na e-mreži SKGO gde članovi razmenjuju pitanja i odgovore u vezi primene propisa iz oblasti izgradnje, urbanizma i ozakonjenja.

Na sastanku je posvećena pažnja najaktuelnijim temama za rad lokalnih službi za urbanizam i izgradnju: elektronska procedura izdavanja građevinskih dozvola i sve prateće aktivnosti, kao i primena zakona o ozakonjenju objekata - od popisa bespravnih objekata do prvih rešenja o ozakonjenju. Ujedno, ovom prilikom je predstavljen Priručnik za izdavanje građevinskih dozvola koji je izradio USAID projekat za bolje uslove poslovanja (u partnerstvu sa SKGO), kao i aplikacija za izračunavanje doprinosa za građevinsko zemljište koju je SKGO izradila i ponudila besplatno svim jedinicama lokalne samouprave.

U panel diskusiji na temu prvih iskustava primene elektronske objedinjene procedure za izdavanje građevinskih dozvola učestvovali su: Darinka Đuran, pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dragana Čukić, konsultant  za elektronsku proceduru i predstavnici Šapca, Niša i Sremskih Karlovaca. Iz diskusije se moglo zaključiti da su prve poteškoće nakon uvođenja sistema prevaziđene, da se većina jedinica lokalnih samouprava dobro snašla u radu sa novim sistemom, da se tehničke greške otklanjaju u hodu i da se sistem stalno unapređuje. Ovom prilikom je zaključeno da se projektanti nisu dovoljno dobro snašli u sistemu i da je izostala sistematska podrška ovoj kategoriji korisnika, te da lokalne samouprave mogu i tu da odigraju ulogu.

U drugoj sesiji, posvećenoj primeni Zakona o ozakonjenju, prisutni su iskazali potrebu za dodatnim savetovanjem u vezi primene ovog propisa. SKGO je pozvana da organizuje seminare u vezi primene Zakona o ozakonjenju, uz učešće relevantnih predavača, po mogućnosti iz resornog ministarstva.