Vesti

Posmatračka misija Kongresa u poseti Srbiji

Delegacija Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope trenutno boravi u Srbiji u okviru  posmatračke misije izbornog procesa u našoj zemlji.  Delegaciju, na čijem čelu je Karim Van Overmeire (Belgija), čine šest članova Kongresa i dva člana Komiteta regiona EU. Služba za Evopske integracije i međunarodnu saradnju pomogla je posmatračkoj misiji tokom posete Srbije, i organizovala sastanke sa predstavnicima gradova i opština neposredno pred izbore u našoj zemlji. Tako se članovi posmatračke misije susreću sa predstavnicima grada Beograda i gradskih opština, predstavnicima pokrajinskih vlasti, gradonačelnikom Novog Sada, regionalnim i lokalnim medijima i predstavnicima gradova i opština iz centralne Srbije.

U Beogradu su sastanci zakazani za 21. april predsednikom Republičke izborne komisije Srbije, članovima misije OEBS/ODIHR za posmatranje izbora, predstavnicima diplomatskog kora u Beogradu, članovima Stalne konferencije gradova i opština, kao i sa predstavnicima nevladinih organizacija i medija.

Na sastanku sa predstavnicima posmatračke misije koji je održan u četvrtak, predstavnici SKGO (Đorđe Staničić, generalni sekretar, Aleksandra Vukmirović i Ivan Božović, šefica i savetnik u Službi za Evropske integracije i međunarodnu saradnju, i Vladimir Jovanović, šef Službe za informisanje i komunikacije) razgovarali su o temama koje su bile od posebnog interesa za članove delegacije Kongresa.

Ono što je članove delegacije posebno interesovalo je odnos i uticaj koji će parlamentarni izbori imati na lokalne, a odgovarajući na ovo pitanje, generalni sekretar je rekao da svakako postoji među-uticaj ova dva izborna procesa, ali da će ćemo tek nakon završenih izbora imati jasnu sliku koji izbori i u kojoj meri su imali više uticaja. „Ono na šta smo svakako ponosni, rekao je Staničić, jeste jedna ozbiljna publikacija koja je upućena svim lokalnim samoupravama u Srbiji. Reč je o Priručniku za sprovođenje lokalnih izbora koji  sadrži niz korisnih informacija i opisuje tok izbornog procesa od raspisivanja izbora do konstituisanja gradskih i opštinskih skupština. Objašnjava prava i obaveze pojedinih aktera i upozorava na najčešće greške i propuste uočene u dosadašnjoj izbornoj praksi. Sastavni deo priručnika su i brojni modeli dokumenata, odluka, rešenja, žalbi i sl. koji mogu biti od koristi učesnicima izbornog procesa".

Ističući značaj procesa decentralizacije, generalni sekretar SKGO je istakao da je ovaj proces u Srbiji počeo nakon promena 2000te godine, a da je SKGO ozbiljan učesnik i zagovarač u tom procesu.

Delegaciju kongresa su takođe interesovala pitanja vezana za način finansiranja LS, ali i pitanje izbeglica i reakcije i spremnosti lokalnih samouprava u Srbiji da odgovore na izazove koje je izbeglički talas sa sobom doneo. „Mislim da se Srbija pokazala kao izuzetan domaćin u ovoj teškoj situaciji. Državne institucije, u prvom redu Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, ali i Crveni Krst Srbije odigrali su značajnu ulogu. Na udaru su pre svega bile granične opštine i gradovi ulaska u Srbiju i granične opštine prema Hrvatskoj i Mađarskoj, odakle su izbegličke kolone dalje išle prema zemljama zapadne Evrope. Svima onima koji su prolazili kroz našu zemlju pružena je svaka pomoć koja im je bila neophodna, a obezbeđene su i sve osnovne namirnice i higijenska sredstva ovim ljudima. Verujem da niko nema nikakvu zamerku na tretman naše zemlje prema ovim ljudima", zaključio je Đorđe Staničić.

Sastanci na visokom nivou takođe su zakazani za 22. april u Novom Sadu,  gde će delegacija razmeniti mišljenja sa najvišim predstavnicima vlasti Autonomne pokrajine, ali i sa  predsednikom Pokrajinske izborne komisije. Osim toga, delegacija će se sastati sa članovima Gradskog veća Novog Sada i kandidatima na izborima 24. aprila u Autonomnoj pokrajini, kao i predstavnicima regionalnih nevladinih organizacija i medija.

23. aprila održavaju su sastanci sa predstavnicima gradskih opština Beograda i zamenikom gradonačelnika Beograda.

Na dan izbora, šest timova Kongresa biće raspoređeni u različitim oblastima Srbije u cilju posmatranja dela lokalnih i pokrajinskih izbora, što takođe obuhvata i prevremene parlamentarne izbore koje će posmatrati Parlamentarna skupština Saveta Evrope. U skladu sa pravilima i procedurama Kongresa, izveštaj Posmatračke misije biće razmatran na narednoj sednici Nadzornog odbora u junu.

Na fotografiji: Članovi posmatračke misije i predstavnici SKGO. Članovi misije u rukama drže Priručnik SKGO za sprovođenje lokalnih izbora