Vesti

Održan sastanak Političkog komiteta i Kongres CEMR

Sastanak Političkog komiteta Saveta evropskih opština i regiona (CEMR) održan je u Nikoziji, 20. aprila 2016. godine, nakon čega je u periodu od 21. do 23. aprila održan Kongres CEMR na kojem je bilo prisutno preko 500 predstavnika evropskih lokalnih i regionalnih vlasti. Delegati su diskutovali o nekim od najvažnijih izazova sa kojima se suočavaju evropske lokalne vlasti i regioni. U okviru 30 sesija (okruglih stolova, predavanja, debata) obrađeno je sedam velikih tema: upravljanje i liderstvo, biznis, tehnologija i inovacije, drustvo i kultura, ekonomija i finansije, životna sredina, klimatske promene i energetika, saradnja i partnerstvo, EU integracije.

Na sastanku Političkog komiteta CEMR, nakon diskusije, usvojena je Deklaracija o izbeglicama, a ključni aspekti o kojima se diskutovalo bili su: bezbednost, finansije i integracija. Naglašena je ekstremna važnost uloge lokalnih vlasti u suočavanju sa krizom. Kao članica CEMR, SKGO podržava ovu Deklaraciju i napore koje CEMR preduzima na polju zastupanja interesa gradova, opština i regiona u pogledu izbegličke krize prema evropskom nivou.

Takođe, Politički komitet usvojio je nekoliko političkih stavova:

Sledeći sastanak biće održan u decembru u Mastrihtu (Holandija), kako bi se obeležila 25-godišnjica potpisivanja Ugovora iz Mastrihta.

Za više informacija možete posetiti sajt CEMR http://ccre.org/en/actualites/view/3268