Vesti

Međunarodna konferencija o istorijskim gradovima

Treća međunarodna konferencija o istorijskim gradovima biće održana u Sremskim Karlovcima u periodu od 12. do 13. maja 2016. godine. U okviru konferencije biće održan okrugli sto namenjen predstavnicima lokalne samouprave na temu "Kulturno-istorijsko nasleđe kao potencijal lokalno-ekonomskog razvoja - perspektive i izazovi", a koji će biti organizovan 13. maja 2015. godine, sa početkom u 12 časova, u prostorijama opštine Sremski Karlovci (Trg Branka Radičevića 1).

Skup organizuju sremsko-karlovačka opština i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, a uz podršku Švajcarske agencije za razvoj (SDC) i projekta „Institucionalna podrška SKGO - faza 2". Na konferenciji će učestvovati stručnjaci i predstavnici lokalnih vlasti iz Srbije, Švedske, Italije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Skup će predstavljati priliku za razmenu mišljenja između stručnjaka iz različitih država, kao i predstavnika lokalnih vlasti i drugih relevantnih aktera oko afirmacije istorijskih gradova, kroz zalaganje i unapređenje graditeljskog nasleđa i isticanje njegovog značaja. Takođe, učesnici će biti u prilici da se upoznaju sa rezultatima istraživanja kulturno-istorijskog nasleđa na lokalnom nivou, koje je u prethodna dva meseca sprovodila SKGO u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka, a u kojem je učestvovalo preko 80 jedinica lokalne samouprave u Srbiji.

Rok za prijavu učešća je 11. maj 2016. godine, elektronskim putem na adresu maja.knezevic@skgo.org .

Agenda Treće međunarodne konferencije o istorijskim gradovima 12. maj 2016. >>>
Nacrt agende "Kulturno-istorijsko nasleđe kao potencijal lokalno-ekonomskog razvoja - perspektive i izazovi" 13. maj >>>