Vesti

Ravnopravnost žena i muškaraca u životu na lokalnom nivou

SAVET EVROPSKIH OPŠTINA I REGIONA (CEMR) 

Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou

Ono što smo postigli u 10 godina

Savet evropskih opstina i regija (CEMR), na današnji dan, 13. maja 2016. godine, slavi desetogodišnjicu Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Ova godina, 2016. predstavlja ključni trenutak za Povelju i njenih 1533 potpisnika gradova, opština i regiona; vreme je za razmišljanje i obnavljanje akcije.

Prema mišljenju gradonačelnika grada Galdakao (Baskija, Španija) i portparola CEMR za ravnopravnost polova, Ibona Urbe: "Nažalost, ljudi, čak i političari, misle da su u našim evropskim društvima iste mogućnosti pružene i ženama i muškarcima, ali istina je da nisu".

Što se tiče važnosti Povelje, gospodin Urbe kaže: "Potrebno je neko vreme da vidimo koliko duboko su ukorenjene nejednakosti, a Povelja, koja je namenjena političarima na lokalnom i regionalnom nivou, pomaže u razumevanju ovog kompleksnog fenomena, dajući smernice za sprovođenje politike usmerene na uspostavljanje ravnopravnosti između žena i muškaraca u našim gradovima i regionima".

Od svog usvajanja, 12. maja 2006. godine u Insbruku (Austrija), Povelja je prevedena na 28 jezika. Gradovi i regioni koji žele da sprovedu smislenu akciju u cilju stvaranja rodno ravnopravnog društva mogu pronaći obilje resursa na veb stranicama Opservatorije, radi inspiracije, saveta i informacija. Ovi resursi podržavaju ne samo one koji žele da potpišu Povelju, već i one koji moraju izraditi akcioni plan za rodnu ravnopravnost kako bi se adekvatno bavili uzrocima i posledicama rodnih nejednakosti na njihovoj teritoriji.

Šta smo postigli?

Od pokretanja Povelje, izrađeno je na stotine projekata od strane evropskih gradova, regiona i asocijacija lokalnih vlasti u nekoliko oblasti - zdravstvo, mobilnost, klima, zapošljavanje i lokalna infrastruktura - kako bi se postiglo ravnopravno i inkluzivno društvo. Dva istaknuta primera inicijative Povelje su:

  • Žene u lokalnoj politici: Asocijacija opština Baskije (EUDEL) u Španiji osnovala je školu koja nudi koučing, radionice, treninge i seminare za izabrane žene da steknu znanje i da se osposobe za svoju političku karijeru. Ona takođe pruža praktične instrumente za sprovođenje politike koji favorizuju rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou.
  • Rodna perspektiva: Opština Västerås (Švedska) usvojila je rodni pristup lokalnom urbanizmu koji uzima u obzir različite navike, sklonosti i potrebe žena i muškaraca. Prateći ovu strategiju, opština konsultuje žene i muškarce prilikom izrade projekata iz oblasti urbanističkog planiranja: putevi, parkirališta, sportske zone ili zelene površine. Ove informacije mogu pomoći opštinama da identifikuju i procene moguću diskriminaciju u tretmanu javnog interesa.

Šta je sledeće?

I pored svih ovih dostignuća, statistike dokazuju da je rodna ravnopravnost još uvek daleko od toga da bude ostvarena. Do danas, 33% žena u Evropskoj uniji je izloženo fizičkom i/ili seksualnom nasilju od 15 godine; zarađuju 16,5% manje od muškaraca za isti posao. Zbog toga će CEMR nastaviti da produžava domet Povelje i jača saradnju između potpisnika. Stoga, neophodna je kontinuirana podrška evropskih institucija da bi se nastavio održiv transformativan rad Povelje.

Pored toga, u 2018. CEMR će organizovati Evropsku konferenciju o ravnopravnosti i različitosti koja će okupiti domaće političare da raspravljaju o daljim akcijama za borbu protiv neravnopravnosti na njihovim teritorijama, uključujući i diskriminaciju na osnovu pola.