Vesti

Četvrta Skupština NALASa


U glavnom gradu Albanije, u periodu od 23-24. novembra održana je redovna godišnja skupština Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS).

Delegaciju Srbije na skupštini činili su: Živko Marković, predsednik skupštine opštine Pećinci, Dušan Đoković, predsednik Skupštine opštine Rača, Vladimir Zafirović, i Vladimir Jovanović ispred SKGO.


Okosnicu dvodnevnog skupa predstavljala je fiskalna decentralizacija u kontekstu globalne ekonomske krize. Nakon uvodnih izlaganja eksperata iz Slovenije i Nemačke na temu uticaja krize u zemljama jugoistočne Evrope, a posebno uticaja koji ona ima na procese fiskalne decentralizacije, razvijena je rasprava o načinima na koji će ova kriza uticati na lokalni nivo. Kako postoje razlike u uređenju zemalja, stavovi po ovom pitanju su bili različiti. Gospodin Živko Marković, predsednik Skupštine Opštine Pećinci je govorio o trenutnoj situaciji u svojoj opštini i dao kratke komentare o uticaju krize na opštinu Pećinci.


Značajan doprinos skupu dao je i Sali Beriša, premijer Albanije, koji je drugog dana skupšine govorio o značaju razmatranja ovako bitnih tema na regionalnom nivou. Ovom prilikom, gospodin Beriša je istakao da je proces decentralizacije i regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja, kao i da je uveren da će se sinergijskim nastupom svih zemalja članica NALASa posledice krize u regionu biti ublažene.

Pomoćnik ministra inostranih poslova Albanije, naglasio je da je Albanija krenula putem decentralizacije i demokratizacije čitavog društva na svim nivoima, i da je skupština NALASa koja se održala u Tirani upravo pokazatelj takvog opredeljenja.


U okviru skupštine, prvog radnog dana održan je i sastanak oficira za vezu, na kojem je bilo reči o operativnim pitanjima rada mreže. Pored ostalog, razmatrana je struktura budžeta za 2009. godinu, potom je iznesen okvirni plan o aktivnostima u narednom periodu i skupovima koji će biti održani u prvoj polovini naredne godine.


Značaj čitavom skupu dali su i donatori koji podržavaju rad mreže, sa kojima je u radnom delu skupštine razgovarano o realizovanim aktivnostima, budućoj saradnji i nastavku podrške, kao i mogućnostima za finansiranje projekata NALASa i svake od asocijacija članica.


NALAS postoji kao nezvanična mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope od 2001. godine, a osovana je pod okriljem Saveta Evrope i uz podršku Pakta za stablnost. Od 2005. godine, NALAS je postao zvanična mreža, a od 2006. godine ima i izvršnog direktora koji rukovodi Sekretarijatom smeštenim u Skoplju. Aktivnosti NALAS-a podržane su od strane SDC (Švajcarska agencija za saradnju i razvoj), nemačkog ministarstva spoljnih poslova i GTZ (Nemačka agencija za tehničku saradnju), kao i Saveta Evrope i Instituta za otvoreno društvo. Kroz svoje radne grupe (među kojima je i Radna grupa za čvrsti otpad koju vodi SKGO), kao i kroz nove projekte koje razvija, NALAS pomaže razmenu iskustava među lokalnim vlastima i njihovim asocijacijama u regionu, kao i uporednu analizu stanja u oblasti lokalne samouprave i zajedničko zastupanje interesa na međunarodnom nivou.


Naredna, Peta Skupština mreže biće održana naredne godine.