Vesti

Konsultativni sastanak: NAP 1325 SB UN - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju - Misija OEBS-a u Srbiji (OEBS) pozivaju zainteresovane predstavnike/ce organizacija civilnog društva da uzmu aktivno učešće u konsultativnom sastanku povodom izrade Nacrta Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2016-2020) (u daljem tekstu: NAP 1325 SB UN), koji će se održati 10. juna 2016. godine u Beogradu, u Narodnoj skupštini Republike Srbije (Mala sala, ul. Kralja Milana 14).

Rezolucija 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Žene, mir i bezbednost (u daljem tekstu: Rezolucija 1325 SB UN), koja je usvojena 31. oktobra 2000. godine, jedna je od najvažnijih rezolucija svetske organizacije u oblasti mira i bezbednosne politike. Ova rezolucija naglašava posledice oružanih sukoba na žene i devojke i važnost uloge žena u izgradnji mira i postkonfliktnom oporavku zemlje. Tim povodom, Vlada Republike Srbije je 23. decembra 2010. godine, usvojila Nacionalni akcioni plan za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2010-2015).

Nakon petogodišnjeg uspešnog sprovođenja Nacionalnog akcionog plana, na predlog Ministarstva odbrane, kao ovlašćenog predlagača, Vlada Republike Srbije je 25. decembra 2015. godine donela odluku o obrazovanju Radne grupe za izradu Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2016-2020) (u daljem tekstu: Radna grupa). Radi usmeravanja rada Radne grupe, Politički savet Vlade je doneo Smernice za izradu Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2016-2020), a Radna grupa je izradila Nacrt tog dokumenta.

Proces javnih konsultacija o Nacrtu NAP 1325 SB UN, na molbu Radne grupe i Ministarstva odbrane, realizuje Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Misijom OEBS-a u Srbiji, kao i organa lokalne samouprave uz podršku Stalne konferencije gradova i opština Srbije.

Nakon pet održanih sastanaka širom Srbije (u Nišu, Vranju, Novom Pazaru, Kruševcu i Novom Sadu), finalna rasprava o Nacrtu NAP 1325 SP UN, održaće se u Beogradu u petak, 10. juna 2016. godine.

Agenda >>> 

Prijavu učešća na konsultativnom sastanku potrebno je dostaviti najkasnije do utorka 31. maja 2016. godine, na e-adresu: vladimir.pasajlic@civilnodrustvo.gov.rs . U prijavi učešća neophodno je navesti ime i prezime, naziv organizacije i kontakt podatke (mejl adresa i telefon).

NAPOMENA:
Misija OEBS-a u Srbiji nadoknadiće troškove prevoza predstavnicima organizacija civilnog društva koji nisu iz mesta u kom se održava skup. Prilikom prijavljivanja za učešće na skupu, pored imena i prezimena, neophodno je navesti i informaciju o mestu iz kojeg se putuje i načinu prevoza (autobus ili privatno vozilo). Učesnicima koji ove informacije ne dostave neće biti obezbeđena nadoknada troškova prevoza.

Nadoknada troškova prevoza biće obavljena na samom događaju, ali je neophodno da se predstavniku Misije OEBS-a tom prilikom dostavi original autobuske karte (u slučaju autobuskog prevoza) ili original računa za gorivo, izdat istog dana kada je i događaj, i račun za putarinu, ako je putarina bila naplaćena. U slučaju da učesnik poseduje povratnu autobusku kartu, neophodno je da napravi kopiju povratne karte kako bi je dostavio predstavniku Misije OEBS-a, a da po povratku s puta dostavi i skeniranu povratnu kartu.

Zbog ograničenih mogućnosti, prioritet u nadoknadi putnih troškova biće napravljen u skladu sa redosledom prijavljivanja učesnika, uz podrazumevanu relevantnost konkretne organizacije za temu događaja.