Vesti

Kulturno-istorijsko nasleđe kao potencijal lokalno-ekonomskog razvoja

Treća međunarodna konferencija o istorijskim gradovima održana je u Sremskim Karlovcima u periodu od 12. do 13. maja 2016. godine. U okviru konferencije održan je okrugli sto namenjen predstavnicima lokalne samouprave na temu "Kulturno-istorijsko nasleđe kao potencijal lokalno-ekonomskog razvoja - perspektive i izazovi" gde je posebna pažnja posvećena strateškom planiranju u oblasti kulture, doprinosu kulturnog nasleđa u razvoju kulturne zajednice i primeri dobre prakse u našoj zemlji, kao i upotreba informacionih tehnologija u promociji kulturnog nasleđa.

Hristina Mikić iz Grupe za kreativnu ekonomiju (UNESKO) predstavila je holistički pristup u planiranju i razvoju kulture i kreativnih industrija na lokalnom nivou, a o konkretnim primerima strateškog planiranja u oblasti kulture govorili su Miroslav Tepić iz opštine Temerin i predstavnici grada Pančeva Nenad Maletin i Snežana Barajlić Bošnjak.

O primerima dobre prakse u kojima je kulturno-istorijsko nasleđe prepoznato kao ekonomski potencijal za razvoj lokalne zajednice govorili su Estela Živkov Radonjić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (rehabilitacija Suvače u Kikindi) i Slavica Vujović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu kulture koja je predstavila primer Bača, kao kulturno-istorijske celine, dok je Bora Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja u Zaječaru predstavio izazove i uspehe u rehabilitaciji arheološkog lokaliteta Felix Romuliana.

U poslednjem delu skupa pažnja je posvećena promociji kulturnog nasleđa u Srbiji, o čemu je govorila Bojana Subašić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka. Rade Milić iz Centra za urbani razvoj predstavio je nove tehnologije u funkciji promocije kulturne baštine sa akcentom na projekat Tech Tour koji je podržala Evropska komisija, a sa ciljem promocije kulturne baštine i turističke ponude uz pomoć novih tehnologija. Prisutni su imali priliku da vide i prezentaciju Aleksandra Stanojlovića iz grafičkog studia Žiža, o primenjenoj kartografiji i vizualizaciji kulturnog-istorijskog nasleđa u funkciji brendiranja gradova.

Skup su organizovali sremsko-karlovačka opština i Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, a uz podršku Švajcarske agencije za razvoj (SDC) i projekta „Institucionalna podrška SKGO - faza 2".

Prezentacije:
Holistički pristup planiranju i upravljanju razvojem kulture i kreativnih industrija - Hristina Mikić >>>
Strateško planiranje u oblasti kulture - Temerin >>>
Strateško planiranje u kulturi - Pančevo >>>
Primeri dobre prakse - nasleđe kao ekonomski potencijal - Estela Živkov Radonjić >>> 
Kulturni predeo Bač u funkciji očuvanja i korišćenja nasleđa - Slavica Vujović >>>
Izazovi i uspesi rehabilitacije kompleksnog arheološkog lokaliteta Felix Romulijana - Bora Dimitrijević >>>
Promocija kulturno-istorijskog nasleđa u Srbiji - primeri i izazovi - Bojana Subašić >>>
Nove tehnologije u funkciji promocije kulturne baštine - Rade Milić >>>
Techcooltour promotivni video >>>