Vesti

Poziv za dostavljanje komentara na nacrt dokumenta „Uniformni programi i programske aktivnosti JLS“

Stalna konferencija gradova i opština poziva sve zainteresovane predstavnike lokalne samouprave da dostave komentare na nacrt dokumenta „Uniformni programi i programske aktivnosti jedinice lokalne samouprave“. Radi se o revidiranom Aneksu 5 Uputstva za izradu programskog budžeta koji sadrži predlog izmena koje bi se primenjivale počev od izrade budžeta lokalne vlasti za 2017. godinu. 

Navedeni dokument nastao je kao rezultat analiza koje je SKGO preduzimala u prethodnih godinu dana, te direktnog rada i usaglašavanja kroz sedam sektorskih radionica održanih aprila ove godine uz učešće predstavnika JLS, kako iz budžetskih odeljenja tako i osoba koje se u JLS zadužene za određeni sektor, kao i sekretara SKGO odbora i eksternih stručnjaka za pojedine oblasti. Dosadašnje aktivnosti realizovane su uz podršku programa EU Exchange 4 i SDC projekta Institucionalne podrške SKGO – druga faza. Nakon usvajanja, novi predlog će za rezultat imati bolje uklapanje sa budžetskim sektorima i programima na centralnom nivou, zatim značajno jasniju vezu između programske klasifikacije i funkcionalne klasifikacije budžeta, te i lakše identifikovanje kom programu i programskoj aktivnosti određena opredeljena budžetska sredstva pripadaju. 

Pripremljeni nacrt dokumenta podložan je dodatnim unapređenjima koja ovom prilikom želimo da sagledamo kroz pribavljanje komentara od strane predstavnika lokalne samouprave. Naša namera je da novom programskom strukturom u najvećoj meri odgovorimo na uočene nedostatke i istovremeno uspostavimo novi uniformni sadržaj programa i programskih aktivnosti koji će na duži rok biti postojan i usklađen sa potrebama i mogućnostima lokalne samouprave i konceptom kvalitetnog programskog budžeta. 

Rok za dostavljanje komentara je četvrtak, 23. jun, do 15 časova, u elektronskom obliku, na adresu: aleksandar.marinkovic@skgo.org

 1. Unapređena programska struktura (Aneks 5) za budžetski proces 2017 >>> 

 2. Obrazloženje predloženih izmene Aneksa 5  >>> 

 3. Format za komentare na predloženu programsku strukturu >>>