Vesti

Korak ka efikasnom bratimljenju

Internet prezentacija posvećena bratimljenju gradova - www.twinning.org, pokrenuta je 13. novembra 2008. godine. Izrada prezentacije realizovana je od strane Saveta evropskih opština i regiona (CEMR), međunarodne organizacije koja okuplja asocijacije lokalnih vlasti iz cele Evrope. Takođe, ističemo da je Stalna konferencija gradova i opština, kao član CEMR, imala značajnu ulogu pri izradi prezentacije i to tako što je učestvovala u osmišljavanju sadržaja sajta, ali i sprovela prevođenje sajta na srpski jezik.

Ova jedinstvena prezentacija sadrži sve pojedinosti koje se odnose na važan segment međunarodne saradnje kakav je bratimljenje gradova. Sajt pruža priliku državama Evrope ne samo da saznaju više o bratimljenju, o cilju uspostavljanja ovog vida saradnje, o dostupnim fondovima za odgovarajuće aktivnosti, već i da pretražuju i unose podatke na jeziku države iz koje potiču, a u cilju uspostavljanja kontakta sa potencijalnim partnerskim gradom.

Prva strana prezentacije omogućava izbor između informacija o bratimljenjima u okviru Evrope i o međunarodnim bratimljenjima. Posle ulaska na jedna od ovih vrata, pruža Vam se mogućnost da saznate više o samom pokretu bratimljenja, o ključu uspešnog partnerstva, o dostupnim fondovima koji podržavaju bratimljenje, o organizacijama koje mogu da pomognu pri pronalaženju partnera i sl. Ipak, najvažniji deo prezentacije jeste Pronalaženje partnera. Ovaj segment omogućava ne samo da se izvrši pretraga zainteresovanih gradova, već i da se uputi sopstvena inicijativa za bratimljenje. Ono što ovaj posao olakšava jeste to što je sajt preveden na više od 16 jezika te je gradovima dostupan na njihovom nacionalnom jeziku. Opštine i gradovi iz Srbije će, na ovaj način, imati priliku da komuniciraju direktno sa opštinama Španije, Grčke, Ukrajine, Islanda, i mnogih drugih, i to na njihovih nacionalnim jezicima. Popunjavanjem elektronskog formulara za traženje partnera na srpskom jeziku unete informacije automatski se prevode na druge evropske jezike i na taj način postaju dostupne i upotrebljive zainteresovanim gradovima iz drugih država.

Nadamo se da ćete prepoznati značaj ove interaktivne prezentacije za unapređenje međunarodne saradnje i da ćete je koristiti kao jedan od načina za uspostavljanje kontakta sa opštinama i gradovima Evrope. Za sve dodatne informacije o sajtu, kao i o načinu unošenja podatka, možete se obratiti savetnici za bratimljenje gradova SKGO, g-đi Mileni Vojinović, elektronskim putem na adresu milena.vojinovic@skgo.org ili na sledeće brojeve telefona: 011 3223 446; 064 870 3322.