Vesti

Održane javne konsultacije o Nacrtu NAP-a za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti UN - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo omladine i sporta, u saradnji sa Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom, SKGO i Misijom OEBS organizovali su 10. juna 2016. godine, u Beogradu, javne konsultacije o Nacrtu Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2016-2020).

Skup, kome je prisustvovao veliki broj učesnika, predstavnika diplomatskog i vojno-diplomatskog kora, NATO, Ujedinjenih nacija, Misije OEBS u Srbiji, organa državne uprave i lokalne samouprave, kao i predstavnici organizacija civilnog društva, akademske zajednice i medija, otvorio je Zoran Đorđević , ministar odbrane i predsednik Političkog saveta za sprovođenje tog dokumenta.

"U proteklih pet godina njegovog sprovođenja postignuta je vidljivost zastupljenosti žena u sistemu bezbednosti, njihovog mesta i uloge u očuvanju mira i bezbednosti u Republici Srbiji, otvoreni su svi oblici edukacije u vojsci i policiji za participaciju žena i povećana je njihova ukupna zastupljenost u sistemu bezbednosti. Takođe, realizovano je i učešće žena iz sistema bezbednosti u aktivnostima međunarodne saradnje i u multinacionalnim operacijama, gde će ih biti sve više, uz realizaciju brojnih programa edukacije zaposlenih iz oblasti rodne ravnopravnosti, uz evaluacije sprovođenja plana u petogodišnjem period", izjavio je ministar Đorđević i istakao da je imao sreće da kao predsednik Političkog saveta u prethodnom periodu, bude okružen ljudima koji su dali veliki doprinos uspešnoj realizaciji predviđenih aktivnosti.

Marija Obradović, predsednica Komisije Narodne skupštine za praćenje sprovođenja NAP-a (2010-2015), istakla je da je za svako demokratsko društvo od velike važnosti da se obezbedi veće učešće žena na svim nivoima odlučivanja i u svim sektorima, a naročito onima koji su tradicionalno bili rezervisani za muškarce, kao što je sektor odbrane i bezbednosti.

„Ravnopravnost žena u i muškaraca jedno je od ustavnih načela u Republici Srbiji. Narodna skupština prepoznala je i doprinela jačanju položaja žena, o čemu najbolje svedoči brojem narodnih poslanica koji je znatno porastao u poslednja dva saziva", rekla je Obradović. Ona je istakla da je Ženska parlamentarna mreža Narodne skupštine, svojim aktivnostima pomogla jačanju položaja žena u Republici Srbiji i da će tim tempom nastaviti i u budućnosti, izražavajući nadu da će svojim primerom podstaći učešće žena u političkom životu i na lokalnom nivou.

Majkl Ujehara, zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji izjavio je da Misija podržava Vladu Srbije u implementaciju NAP-a i naglasio da je izrada akcionog plana komplikovan proces, ali istovremeno izrazio zadovoljstvo što je Vlada u njegovu izradu uključila široki krug aktera uključujući i civilni sektor.

Jasna Avramović, zamenica predsednika SKGO i gradonačelnica Smedereva istakla je zadovoljstvo što je u proces izrade akcionog plana uključena i SKGO kao reprezentativan predstavnik lokalne samouprave u Srbiji i naglasila da će se kao i do sada, lično angažovati na poboljšanju položaja žena u lokalnim administracijama.

Istakavši činjenicu da su rodna ravnopravnost, unapređenje prava žena i njihovo veće učešće u sistemu nacionalne bezbednosti među osnovnim postulatima NAP-a za primenu Rezolucije 1325 SB UN, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je rodna ravnopravnost važan preduslov za razvoj društva u celini, posebno na nivou lokalnih zajednica, gde je uključivanje žena u sistem bezbednosti do sada bilo nedovoljno.

„Ako se osvrnemo na prethodni Nacionalni akcioni plan u periodu od 2010. do 2015. godine i njegove domete, posebno u vezi sa nacionalnim sistemom bezbednosti, primetno je povećan broj i učešće žena", rekla je poverenica, i dodala da je sada neophodno stvoriti uslove za povećanje broja žena u operativnim poslovima i na višim hijerarhijskim pozicijama unutar nacionalnog sistema bezbednosti.

Poverenica je naglasila i da je institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti posebno zainteresovana za bolju koordinaciju lokalnih tela za rodnu ravnopravnost i različitih tela koja rade na unapređenju lokalne bezbednosti, jer su njihova saradnja i koordinacija do sada bile nedovoljne, zbog čega je u narednom periodu veoma važan rad Saveta za lokalnu bezbednost pri lokalnim samoupravama.

Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta i predsednik Radne grupe Vlade, izrazio je nadu da će rasprava biti sadržajna i konstruktivna i da će novi plan uskoro biti usvojen u Vladi, a da će njegova primena u narednom petogodišnjem periodu značajno unaprediti bezbednost žena u našem društvu.

„Radna grupa je, od januara do sredine juna ove godine, realizovala tri sednice i četiri radionice, uz podršku Ministarstva odbrane, Stalne konferencije gradova i opština Srbije i Misije OEBS-a u Srbiji i za samo pet meseci rada, izrađen je Nacrt nacionalnog akcionog plana, koji je pred vama i sadrži pet tematskih celina: institucije, prevencija, učestvovanje, zaštita i oporavak", rekao je Peruničić.

Tokom maja 2016. godine javne konsultacije o Nacrtu NAP, održane su u Nišu, Vranju, Novom Pazaru, Kruševcu i Novom Sadu.