Vesti

Završen „Program za lidere u oblasti bezbednosti i vladavine prava“

Stalna konferencija gradova i opština organizovala je 16. juna 2016. završni sastanak u okviru "Programa za lidere u oblasti bezbednosti i vladavine prava", na kojem su predstavljene najvažnije aktivnosti i rezultati ovog dvogodišnjeg projekta koji je finansijski podržala Kraljevina Holandija.

"Program za lidere u oblasti bezbednosti i vladavine prava" realizovala je SKGO u saradnji sa Holandskom asocijacijom lokalnih vlasti (VNG) i aktivnosti su bile usmerene na jačanje kapaciteta državnih i lokalnih institucija u Srbiji u oblastima javne bezbednosti i vladavine prava, radi daljeg sprovođenja reformskih procesa kroz usklađivanje sa evropskim standardima. Ovaj program podržao je vladine reforme u oblasti javne bezbednosti i zaštite manjina i ljudskih prava tako što je uticao na povećavanje kapacitete državnih i lokalnih institucija fokusirajući se na efikasnost, transparentnost i borbu protiv korupcije, kao i na odgovornost i učešće građana.

Ovim projektom želeli smo da podignemo nivo bezbednosti i vladavine prava i smanjimo stepen diskriminacije, izjavio je generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić u obraćanju učesnicima završnog sastanka projekta. Prema njegovim rečima, bezbednost građana je prioritet, te je SKGO otišla i korak dalje, aktivno radeći sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i drugim institucijama na formiranju lokalnih saveta za bezbednost.

Učesnicima se obratio i NJ.E. gospodin Hendrik van den Dol, ambasador Kraljevine Holandije u Srbiji, rekavši da je prema njegovom mišljenju Srbija spremna za otvranje poglavlja 23 i 24 i da je uveren da će taj dan uskoro osvanuti, ali da je ovim povodom potreban konsenzus svih članica EU. "Program za lidere vas je uveo u holandsko iskustvo u oblasti bezbednosti i vladavine prava i nadam se inspirisao za dalje", istakao je ambasador.

Prema rečima Aleksandra Vasilijevića, pomoćnika načelnika Uprave policije i aktivnog učesnika u projektu, kroz ovaj program Srbija je imala mogućnost da primeni standarde i iskustva jedne od prvih zemalja članica EU, posebno aktivne u oblasti zaštite manjinskih grupa i zajednica. Takođe, projekat je ponudio jasan uvid u načine pokretanja dijaloga koji treba da dovede do bliže saradnje policije i lokalne samouprave u oblasti bezbednosti i vladavine prava.

Jasna Bujuklić, savetnica u Ministarstvu pravde, istakla je da su u oblasti vladavine prava u toku reformski procesi, a da jake državne institucije čine pojedinci: „Ti pojedinci će upravo poneti najveći teret u predstojećem periodu, te nam je ovakav projekat koji radi na jačanju liderskih potencijala, od izuzetne važnosti".

Projekat se sprovodio u Turskoj, Srbiji i Albaniji, pošto je u izveštajima Evropske komisije iz 2011. i 2012. godine utvrđeno da postoje nedostaci u primeni i sprovođenju novog zakonodavstva u kontekstu pregovaračkih poglavlja 23 (pravosuđe i osnovna prava) i 24 (pravda, sloboda i bezbednost). Shodno tome, procenjeno je da je potrebno uložiti dodatne napore u borbu protiv korupcije i diskriminacije, kao i u zaštitu ljudskih prava. Projekat se fokusirao na jačanje veština demokratskog liderstva u vladinim institucijama kako bi se osigurala javna bezbednost i ljudska prava i dalja integracija procesa reformi u cilju postizanja evropskih standarda.