Vesti

Održan sastanak Mreže SKGO za lokalne finansije

Sastanak Mreže SKGO za lokalne finansije održan je 22. juna 2016. u Beogradu i njemu je prisustvovalo oko 140 učesnika.  Skup je moderirala Dunja Naić, koordinatorka Mreže, a uvodnu reč dao je Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, koji je naglasio da je SKGO u prethodnom periodu mnogo radila na unapređenju programske strukture budžeta, na nivou uvođenja novih programa i novih programskih aktivnosti i da predlog nove programske strukture čine 32 umesto dosadašnjih 15 programa.

Generalni sekretar  SKGO naglasio je da je dokument postavljen na veb-sajt SKGO i poslat preko mreža SKGO 9. juna, čime je otvorena svojevrsna javna rasprava, kako bi predstavnici lokalnih samouprava (svi zainteresovani, ne samo načelnici za finansije) i najšira javnost imali prilike da se izjasne ovim povodom. Prema njegovim rečima, rok za dostavljanje komentara je 23. jun i upravo je iz tog razloga odlučeno da se dan ranije organizuje sastanak načelnika za finansije i pruži im prilika da pored komentara koje su već dostavili dobiju mogućnost da se i usmeno izjasne povodom nove programske strukture.

Aleksandar Marinković, koordinator za strateško planiranje i programsko budžetiranje, predstavio je sam tok izrade nove verzije ovog dokumenta i objasnio razloge za raščlanjavanje programa na 32 programa. Kako će, prema njegovim rečima, nova programska struktura biti deo novog Uputstva za programski budžet Ministarstva finansija, lokalne samouprave će upravo u skladu s njom raditi i svoje odluke o budžetu za 2017. godinu, tako da je upravo iz tog razloga veoma bitno da se prisutni izjasne povodom predstavljenog dokumenta. On je naglasio da je cilj izrade nove programske strukture bio da se izradi dokument koji će biti održiv na duži rok i da se upravo predstavnicima LS što je moguće više olakša nastavak procesa uvođenja programskog budžeta, koji je sam po sebi veoma dugotrajan i komplikovan.

Nakon detaljnog predstavljanja programske strukture usledila je veoma živa diskusija tokom koje su predstavnici gradova i opština i predstavnici ostalih relevantnih institucija i organizacija imali priliku da se izjasne o predlogu nove programske strukture. Predstavnici gradova i opština su predlog nove programske strukture ocenili pozitivno u smislu da je raščlanjavanjem programa s 15 na 32 olakšan sam proces prikazivanja rashoda i njihovi komentari su bili usmereni uglavnom ka razmatranju mogućnosti za uvođenje novih programskih aktivnosti u okviru programa.

Marko Jovanović, ispred Uprave za trezor Ministarstva finansija RS, dao je informacije o izveštavanju o izvršenju programskog budžeta i predstavio predložene forme izveštavanja. On je predstavio pregled o glavnim ciljevima reforme izrade budžeta kroz programsku metodologiju, predstavio pristup sistemu monitoringa i evaluacije izvršenja programa i objasnio šta treba da sadrži izveštaj o izvršenju programskog budžeta. Takođe, Jovanović je dao pregled primera izveštaja o izvršenju jednog pojedinačnog programa i njemu pripadajućih programskih aktivnosti i projekata, kao i o ostvarivanju njihovih planiranih ciljeva. Prema njegovim rečima, svrha paralelnog praćenja utrošaka planiranih sredstava omogućava uvid u to da li su sredstva dobro planirana, da li se racionalno troše i u kojoj meri je jedinica lokalne samouprave uspela da ostvari planirane programske ciljeve.

Prisutnima obratila i Svetlana Ljubičić, direktorka Uprave za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije, koja je osim informacija o izvršenju budžeta i trezorskom poslovanju, iznela i osnovne informacije o kapacitetu Uprave za trezor za sprovođenje obuka za zaposlene u odeljenjima za finansije koji rade na poslovima računovodstva.

Rozeta Aleksov, koorinatorka za rodnu ravnopravnost u SKGO, dala je osnovne informacije o rodno odgovornom budžetiranju, odnosno o obavezama uvođenja principa rodne ravnopravnosti prilikom izrade budžeta u skladu s izmenama Zakona o budžetskom sistemu, što će podrazumevati rodnu analizu budžeta. Ona jepredstavila i aktivnosti koje je SKGO sprovela u okviru ove oblasti, a to je identifikovanje rodno odgovornih indikatora koji su bili sastavni deo liste uniformnih indikatora za programe i programske aktivnosti. Prema njenim rečima, SKGO će nastaviti s istom praksom i tokom izrade nove liste ciljeva i indikatora.