Vesti

Okrugli sto “Ravnopravno učešće žena u javnom životu – izazovi i mogućnosti za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou“

Stalna konferencija gradova i opština 10. novembra 2009. godine organizovala Okrugli sto na temu “Ravnopravno učešće žena u javnom životu - izazovi i mogućnosti za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou“.

Uz podršku misije OEBS-a u Srbiji, Stalna konferencija gradova i opština je ovaj skup organizovala u okviru Programa „Izgradnja kapaciteta Stalne konferencije gradova i opština, druga faza“, koji SKGO sprovodi u saradnji sa UNDP, i uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA). Značajan doprinos kvalitetu i sadržini tema pružili su UNIFEM i Uprava za rodnu ravnopravnost.

Ovaj okrugli sto je predstavljao priliku za razmenu mišljenja svih relevantnih donosilaca odluka na centralnom i lokalnom nivou, predstavnika međunarodnih organizacija koje se ovim pitanjem bave, kao i predstavnika organizacija civilnog društva, kako bi se na adekvatan način obezbedilo veće učešća i aktivni angažman žena u društvenom, kulturnom, ekonomskom i političkom životu lokalnih zajednica.

Na skupu je učestvovalo preko 150 predstavnika lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, predstavnika centralnih i pokrajinskih vlasti, kao i donatora koji su aktivno angažovani na pitanjima rodne ravnopravnosti.

Ovom prilikom je predstavljena i „Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou“, koju je SKGO, kao jedina asocijacija lokalnih vlasti u regionu, priredila za svoje članice.