Vesti

Izveštaj sa VI sednice predsedništva SKGO

U Beogradu je 19. novembra 2008. godine održana Šesta sednica Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština kojom je predsedavao Nenad Milenković, predsednik SKGO. Pored članova Predsedništva, sednici su prisustvovali i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, gospodin Milan Marković, pomoćnik ministra Bratislav Đokić, kao i predstavnici donatora i stranih partnera Stalne konferencije gradova i opština, i to Delegacije Evropske komisije, SIDA/UNDP, SDC, GTZ, KFV, Savet Evrope i MEGA/USAID.

Prvi, radno-svečani deo sednice, bio je posvećen usvajanju Predloga sporazuma o saradnji Stalne konferencije gradova i opština i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koji je rezultat dosadašnje veoma dobre saradnje između ministarstva i Stalne konferencije gradova i opština, i predstavlja deo realizacije zaključaka Četvrte sednice Predsedništva SKGO. Sporazum su svečano potpisali ministar Milan Marković i predsednik SKGO Nenad Milenković. Ministar Marković je naglasio važnost rada Stalne konferencije gradova i opština, učešća u radnim telima za izradu zakona i naglasio neophodnost daljeg angažovanja SKGO u zastupanju interesa jedinica lokalne samouprave.

U daljem, radnom delu sednice, usvojeni su zapisnici sa Četvrte i Pete elektronske sednice Predsedništva i potvrđene su odluke Pete elektronske sednice Predsedništva SKGO. Takođe, usvojen je Izveštaj generalnog sekretara o radu SKGO u periodu između Četvrte i Šeste sednice Predsedništva, kao i usmeni Izveštaj generalnog sekretara o realizaciji zaključaka Četvrte sednice Predsedništva SKGO.

Članovi Predsedništva jednoglasno su prihvatili stavove odbora SKGO za finansije povodom Inicijativa opštine Koceljeva podnetih Predsedništvu SKGO, unapređeni na predlog predsednika opštine Paraćin i potpredsednika SKGO, gospodina Saše Paunovića, a u vezi sa produženjem roka za realizaciju finansijskih sredstava projekata iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) koji su u programu za 2008. godinu. Takođe, usvojen je i Predlog odluke o traženju mišljenja od  Ministarstva finansija u pogledu važenja preporuka iz Protokola Vlade i  Sindikata  zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama Srbije, kao i Predlog odluke o pokretanju Inicijative za priključenje Republike Srbije programu EU «Evropa za građane».

U okviru pete tačke dnevnog reda Predsedništvo SKGO raspravljalo je o predlogu Stalne konferencije gradova i opština za imenovanje članova i zamenika članova delegacije Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope. U skladu sa procedurom koja je usvojena od strane Predsedništva, generalni sekretar i predsednik SKGO su bili u obavezi da daju predlog kao polaznu tačku za diskusiju, a na osnovu spiska prijava kandidata za delegaciju. Kako je utvrđeno da se nije kandidovalo dovoljno ženskih kandidata koje prema pravilima Saveta Evrope moraju da čine 30% Delegacija, odlučeno je da se postupak kandidovanja dopuni i odluka donese naknadno, na elektronskoj sednici, u što je moguće kraćem roku.

Kako nije bilo novih pitanja i predloga za raspravu, zaključen je rad Šeste sednice Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština.