Vesti

Promocija manifestacije “Dani šljiva” u Beogradu

Turistička manifestacija "Dani šljive" biće održana od 19. do 21. avgusta u Blacu i predstaviće Toplički okrug i raznovrsne ponude šljive i drugih poljoprivrednih proizvoda, saopšteno je na promociji koja je održana 14. jula u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština.

Zamenik predsednika opštine Blace Ivan Burgić je rekao da se ovom manifestacijom ne promoviše samo uzgajanje i prerada šljiva, već i svi poljoprivrednici koji kroz ovu
manifestaciju lakše dolaze do tržišta. On je rekao da Blace kao opština sa mladim stanovništvom vidi svoj prosperitet u poljoprivredi: "Opština Blace je u naglom usponu, zahvaljujući mladim koji su se opredelili da ostanu u svom rodnom kraju i budućnost vide u poljoprivrednoj proizvodnji i preradi šljiva", izjavio je Burgić.

Generalni sekretar Đorđe Staničić izrazio je zadovoljstvo što je opština Blace predložila da promocija bude u prostorijama SKGO i poželeo puno uspeha opštini Blace u organizaciji manifestacije koja se po 14. put održava u ovoj opštini.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave je izjavio da je ovo jedinstvena prilika da se promoviše ono što je ministarstvo radilo, a to je usmeravanje opština na sopstvene snage kako bi pronašle lokalne privrednike i manifestacije kroz koje će im se vraćati ulaganja. "Značaj ove manifestacije je u prepoznavanju potencijala te sredine i njene šire okoline, kao i stvaranje uslova za bolji plasman voća i drugih proizvoda na domaćem tržištu", Rekao je Bošnjak.

Direktor Sportsko turističkog trgovinskog centra Blace Zvonko Todorović je kazao da se očekuje da otvaranju "Dana šljive" prisustvuje predsednik Srbije Tomislav Nikolić i najavio da će u festivalskom delu te manifestacije biti takmičenja u kuvanju tradicionalnih jela, degustacije proizvoda od šljive, kao i koncerti Zdravka Čolića, Dejana Matića i benda Atomsko sklonište.

Opština Blace je sklopila ugovore sa kompanijama koje pružaju podršku održavanju manifestacije, kao i sa Fondacijom Ana i Vlade Divac koja je pokrenula projekat kako bi pomogla rešavanju problema mladih poljoprivrednika.