Vesti

Gradonačelnici više od 100 gradova pozivaju države da ispune data obećanja vezano za politiku azila i integracije izbeglica

Gradonačelnici, lokalni i regionalni lideri iz cele Evrope se ujedinjuju oko poziva upućenog od strane Saveta evropskih opština i regiona (CEMR) državama članicama da ispune svoja obećanja vezano za politiku azila i integracije izbeglica.

Do današnjeg dana, poziv je podržan od strane gradonačelnika Atine, Bukureštа, Brisela, Lezbosa, Minhena, Pariza, Santandera i Beča između ostalih, kao i predsednika 23 asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti i više od 120 lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika. Ovaj poziv je ojačan online peticijom koju je pokrenuo CEMR kako bi angažovao lokalne i regionalne lidere, kao i širu javnost.

Ova peticija dolazi u trenutku kada je Evropski parlament upravo usvojio izveštaj koji podržava glavne zahteve CEMR-a: sprovođenje ciljane politike finansiranja za gradove i regione, kao i uspostavljanje čvrstog partnerstva između svih sfera vlasti. U tom duhu, CEMR poziva zemlje članice i evropske institucije da slede isti put u oblasti azila i politike integracija.

Iako su gradonačelnici i lokalni lideri istrajni u svojoj misiji da prihvate izbeglice, oni ne mogu biti ostavljeni da se sami suočavaju sa ključnim izazovima socijalne integracije. Kako bi ispunili svoja obećanja i prevazišli ovu humanitarnu krizu, potrebna im je prava podrška sa svih nivoa vlasti, od nacionalnih vlada, ali i iz Evropske unije.

Prošlog leta, šefovi država i vlada su se dogovorili o planu za preseljenje 160.000 izbeglica u periodu od dve godine. Godinu dana kasnije, iako velika većina Evropljana žele veće angažovanje Evropske unije po pitanju migracija, rezultati po tom pitanju su daleko od dobrih. Manje od 3.000 izbeglica je preseljeno u bilo kojoj evropskoj zemlji. Ovi brojevi sami po sebi pokazuju neaktivnost koju su demonstrirali neki od nacionalnih lidera. Kako šefovi država idu od jednog evropskog samita do drugog, lokalni i regionalni lideri mobilišu podršku i preuzimaju konkretne mere.

U svom pozivu CEMR sa svojim članicama poziva države članice da ispune sledeće obaveze:

  • implementiraju dobro upravljane i nadzirane procedure preseljenja, i da odu korak dalje od sporazuma postignutog u septembru 2015. godine za preseljenje 160.000 izbeglica iz Grčke i Italije, pod zaštitom međunarodnog i evropskog prava. Ovaj pravičan i stalni sistem preseljenja u svim zemljama EU, treba da se primeni direktno od glavnih centara za registraciju i susednih zemalja EU, garantujući izbeglicama siguran prolaz.
  • Gradovi i regioni moraju biti u stanju da usklade kako regulisanje migracionih tokova tako i da nastave da traže podršku i solidarnost lokalne javnosti. U tom smislu, evropske institucije i države članice treba da garantuju pristup neophodnim sredstvima za prihvat izbeglica, preko ciljanog finansiranja za gradove i regione koji ih primaju.
  • Finansijska podrška mora da ide ruku pod ruku sa konsultacijama između lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlada, u cilju bolje koordinacije operacija i izmeštanja izbeglica na fer i ravnopravan način između svih gradova i regiona u Evropi.

Ovaj poziv je usvojen na sastanku Političkog komiteta CEMR 20. aprila u Nikoziji. Do danas, poziv je podržalo 120 potpisnika. Kompletan spisak potpisnika možete pogledati ovde .

Poziv >>>