Vesti

Otvorena poglavlja 23 i 24 u procesu pristupanja Republike Srbije EU

Evropska unija je 18. jula na Trećoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije u Briselu otvorila poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima sa Republikom Srbijom.

Poglavlje 23 odnosi se na pravosuđe i osnovna prava (reforma pravosuđa, antikorupcijska politika, osnovna prava i prava državljana EU), a poglavlje 24 bavi se pitanjima pravde, slobode i bezbednosti (azil, migracije, vize, spoljne granice i šengenska pravna tekovina, suzbijanje organizovanog kriminala, suzbijanje zloupotrebe droga, suzbijanje trgovine ljudima, suzbijanje terorizma, pravosudna saradnja u građanskim i privrednim stvarima, pravosudna saradnja u krivičnim stvarima, policijska saradnja i carinska saradnja). Ova poglavlja su ključna jer se otvaraju među prvima, a zatvaraju tek pred kraj pregovora o članstvu u EU kako bi se napredak u ostalim pregovaračkim poglavljima uslovio napretkom u ova dva poglavlja.

Na Međuvladinoj konferenciji Srbiji je predstavljena zajednička pregovaračka pozicija EU za svako od ta dva poglavlja, a koja sadrži i prelazna merila na osnovu kojih će evropske institucije i zemlje članice odlučivati da li je Srbija napredovala u datim oblastima. Takođe, predstavljena je i pregovaračka pozicija Srbije.

Reforme koje će Srbija morati da sprovede u ovom procesu odnose se na uspostavljanje nezavisnosti pravosuđa, izgradnja efikasnih institucija, borbu protiv korupcije u javnom sektoru, kontrolu finansiranja političkih stranaka, reformu policije u smislu depolitizacije i sprečavanja korupcije, kao i suzbijanje organizovanog kriminala, efikasno gonjenje ratnih zločinaca, poštovanje ljudskih i manjinskih prava i zaštitu medijskih sloboda.

Ističe se da će EU pažljivo pratiti primenu usvojenih zakona u praksi kako bi se uverila da je Srbija u stanju da sprovede preuzete obaveze.