Vesti

Evropska nedelja regiona i gradova (ENRG) u oktobru

Tema ovogodišnje Evropske nedelje regiona i gradova (prethodno Otvoreni dani) je „Regioni i gradovi za održivi i inkluzivni rast", a biće organizovana 14. put u Briselu, u periodu od 10. do 13. oktobra.

Fokus manifestacije biće na glavnim izazovima sa kojima se trenutno suočavaju evropske regije i gradovi. Oslanjajući se na ciklus implementacije programa kohezione politike EU, događaj će biti usklađen sa političkim prioritetima Evropske komisije i Komiteta regiona EU za 2016. godinu, kao i sa interesima partnerskih regiona i gradova.

Oko 100 seminara, radionica i sastanaka biće organizovano prateći jedan od tri zadata tematska pravca:

  1. Neprekidan i održiv ekonomski rast: Koje su nove mogućnosti za regione i gradove da se podstaknu rast i obezbeđivanje radnih mesta imajući u vidu internacionalizaciju evropske ekonomije? Koji su to glavni faktori koji privlače nove produktivne investicije u 21. veku? U okviru ovog pravca biće razmatrano koji su regioni i gradovi trenutno uspešniji u privlačenju novih investicija i zašto. Naročita pažnja biće posvećena novim mogućnostima vezanim za inovacije sa posebnim osvrtom na energetsku efikasnost, razvoj nisko-ugljenične (low-carbon) ekonomije i promociju cirkularne ekonomije, kao i pametne specijalizacije (smart specialisation).
  2. Inkluzivni ekonomski rast: Na koji način se razvija tržište rada i sprovode politike socijalne inkluzije za ugrožene delove stanovništva na lokalnom nivou? Koje se to mere preduzimaju za stvaranje mikro i malih preduzeća, kao i za uspostavljanje poslovnog okruženja koje podstiče samozapošljavanje? Takođe, u okviru ovog tematskog pravca biće omogućeno da regioni i gradovi podele svoja iskustva u suočavanju sa izbegličkom krizom, uključujući i korišćenje fondova EU.
  3. Pojednostavljanje procedura Evropskih strukturnih i investicionih fondova (ESIF): Šta možemo naučiti iz iskustva i dobre prakse regionalnih i nacionalnih vlasti koje sprovode programe koji su podržani iz ESIF? Na koji način upravljanje programima može biti efikasnije i efektivnije, i kako se može pojednostaviti? Kako izgraditi administrativne i izvršne kapacitete? U okviru ovog pravca će biti ispitivane najbolje prakse u urbanom razvoju, programima integralnog investiranja u prostor i lokalnom razvoju baziranom na potrebama zajednice.

Diskusije imaju za cilj da podrže sprovođenje ESIF programa u periodu 2014-2020, predstave rezultate EU ulaganja i primere dobre prakse, i podstaknu i doprinesu eventualnim budućim poboljšanjima.

U okviru ovogodišnje ENRG, Republika Srbija će imati svoje predstavnike sa lokalnog i regionalnog nivoa. Naime, Autonomna pokrajina Vojvodina, zajedno sa još osam evropskih regija u konzorcijumu organizuje radionicu na temu „Preduzetničko obrazovanje za ekonomski rast". Radionica će biti organizovana u utorak 11. oktobra, sa početkom u 9 časova u predstavništvu Severne Irske u Briselu. Na radionici će biti reči o uticaju preduzetničkog obrazovanja i obuka kao podrška rastu i stvaranju novih privrednih društava. Evropski i regionalni eksperti će u okviru dva panela „Strateški pristup mladima i stručnom obrazovanju" i „Primeri najbolje prakse u podršci preduzetnicima", govoriti o svojim iskustvima i trendovima u toj oblasti. Svi učesnici iz Srbije pozvani su da se prijave na radionicu (adresa za prijavljivanje i postupak prijavljivanja nalaze se u nastavku). 

Pored radionica u Brisela, od septembra do novembra biće organizovano i oko 250 lokalnih događaja širom Evrope.

Učešće na skupu besplatno je za sve učesnike, a više informacija možete pronaći na vebsajtu: http://ec.europa.eu/regional_policy/regions-and-cities/2016/index.cfm 

Prijavljivanje učešća elektronskim putem je omogućeno posredstvom internet prezentacije skupa. (Link za prijavljivanje: http://ec.europa.eu/regional_policy/regions-and-cities/2016/register.cfm )

Molimo vas da informaciju o učešću pošaljete i Stalnoj konferenciji gradova i opština - Službi za evropske integracije i međunarodnu saradnju na email: euintegracije@skgo.org .

Postupak registracije >>>