Vesti

Efikasniji rad i bolji kvalitet usluga javnih preduzeća

Lokalna javna preduzeća trebalo bi da posluju efikasnije i bolje kako bi ispunila ciljeve koji su predviđeni zakonom i pružila pravovremeno usluge građanima, a iako je situacija prošle godine bila nešto povoljnija nego ranijih godina, preostalo je još posla na tom planu, zaključeno je na konferenciji "Zakon o javnim preduzećima - primena na lokalnom nivou", koju je 22. jula organizovala Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Ministarstvom privrede.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da je pre svega važno da građani dobijaju odgovarajuće i kvalitetne usluge od JKP.

"Takođe je bitno da se sistem unapredi i zato je zakon dobar i verujem da ćemo kroz njegovu primenu i implementaciji doprineti ujednačavanju prakse i svega onog što zakon nalaže", istakao je Staničić. On je naveo da je SKGO pripremila modele koji će biti neophodni i lokalnim samoupravama i javnim preduzećima kako bi novi osnivački akti u potpunosti bili usklađeni sa zakonom i naglasio značaj saradnje sa Ministarstvom privrede radi ujednačenosti prakse i kako bi se donosile dobre odluke.

On je objasnio da JKP u svom portfelju imaju uslugu koja je nezamenljiva, poput vode i kanalizacije, a da je problem bio u tome što su često cene komunalnih usluga socijalna kategorija. "Razlika se nadoknađivala za to iz budžeta i JKP nisu imala sredstava da mogu redovno da posluju, a kamoli da razmišljaju o razvoju i onda je to rezultiralo propašću takvog preduzeća, a ipak ne možete ostaviti ljude bez te usluge", rekao je Staničić.

Pomoćnica ministra privrede za kontrolu i nadzor nad radom javnih preduzeća Dubravka Drakulić izjavila je ovom prilikom da Republika ne može da preduzima mere prema preduzećima čiji nije osnivač, odnosno da Ministarstvo privrede može samo da prati njihov rad.

"Poslednjih godinu, dve, rezultati nisu baš sjajni, to može i bolje, ali sačekajmo početak avgusta kada ističe rok za predaju finansijskih konsolidovanih izveštaja pa ćemo videti kakvi će rezultati biti ove godine, ali kad je reč o lokalnim javnim preduzećima, to mora biti bolje", ističe Drakulić.

Ona je navela da se Republika ozbiljno pozabavila "svojim preduzećima" čiji je osnivač, i da se njihov rad strogo kontroliše, prati, smanjuju troškovi...

"To očekujemo isto od lokalne samouprave, veću ozbiljnost i odgovornost. Ministarstvo će svakako biti partner i u okviru nadležnosti pružiti svu moguću pomoć i jedinicama lokalne samouprave i javnim komunalnim preduzećima", rekla je Drakulić.

Javna preduzeća su vremenom postala balast za privredu i za građane, rekla je Drakulić i dodala da je situacija u 2015. bila za nijansu bolja i da se ove godine nadležni nadaju boljim rezultatima.

"Smatrali smo da treba da imamo jedan bolji pravni okvir da bi situacija mnogo bolja i da bi ispunili ciljeve, a to je pre svega profesionalizacija u upravljanju, uvođenje odgovornog korporativnog upravljanja, efikasno i ekonomično poslovanje, promena loših navika i zato je donet novi Zakon o javnim preduzećima koji je stupio na snagu u martu ove godine", rekla je ona.

Kako je naglasila, jedinice lokalne samouprave uvek će moći da zatraže pomoć i u Ministarstvu će imati partnera za rešavanje problema, tumačenje zakona, otklanjanje nedoumica, davanja smernica...

Ona je ukazala i da je rok do kada bi sva javna preduzeća u Srbiji trebalo da imaju direktore koji su izabrani na konkursu 4. mart iduće godine, a direktori koji su izabrani po starom Zakonu o javnim preduzećima nastavljaju svoj mandat do njegovog isteka.

"Mi sarađujemo sa lokalnom samoupravom pošto je veliki broj JKP na lokalu, tačnije, ima ih malo manje od 700. Gledamo da saradnju uspostavimo sa jedinicama lokalne samouprave, pre svega, a i da preko njih šaljemo sve informacije komunalnim preduzećima", rekla je ona ističući da je uspostavljena i saradnja sa Stalnom konferencijom gradova i opština što smatra korisnim u budućem radu.