Vesti

Info dan u SKGO povodom Evropske nedelje mobilnosti

Ove godine se u Srbiji po petnaesti put organizuje Evropska nedelja mobilnosti na temu „INTELIGENTNA MOBILNOST - SNAŽNA EKONOMIJA". Cilj Evropske nedelje mobilnosti je da se promotivnim manifestacijama i sprovođenjem makar jedne trajne mere u našim gradovima i opštinama učini pokušaj da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka. Ove godine poseban naglasak stavljen je na akcije kojima se ukazuje na korišćenje alternativnih načina prevoza kojima se štedi energija, štiti životna sredina i posredno jača ekonomija.

Svake godine u okviru ove nedelje u Evropi i svetu organizuju se aktivnosti u više od 2000 gradova. U Srbiji je ova akcija u prethodnom periodu organizovana u više od 70 gradova. Ovu akciju godinama je podržavala Delegacije EU u Srbiji čiji predstavnici učestvuju u aktivnostima u mnogim gradovima. Više informacija je dostupno na sajtovim www.nedeljamobilnosti.org i www.mobilityweek.eu .

Stalna konferencija gradova i opština i Jugo cikling kampanja - Nacionalni koordinator za ENM za Srbiju pripremaju aktivnosti sa namerom da opštinama i gradovima u Srbiji pomognu da se uključe u ovu akciju. Svaki grad/opština može se direktno registrovati na sajtu www.mobilityweek.eu, kao i preko nacionalnog koordinatora - Jugo cikling kampanje.

Povodom Evropske nedelje mobilnosti, a u cilju bolje pripreme naših opština za učešće u ovom događaju, SKGO i Jugo cikling kampanja organizovaće Info dan kada će lokalnin samoupravama pružiti detaljnije informacije o akciji i prikazati filmove i primere dobre prakse iz evropskih i naših gradova. Info dan će biti održan u prostorijama SKGO u Beogradu 25. avgusta 2016. godine (više informacija naknadno).

Za više informacija kolege iz gradova i opština mogu se obratiti Mirku Radovancu iz Jugocikling kampanje (info@bicikl.info ) ili Klari Danilović, sekretarki Odbora za urbanizam i stanovanje SKGO (klara.danilovic@skgo.org , tel. 011/3223-446).

Pismo >>>

ENM Povelja 2016 >>>

Mobiliti akcija >>>

Flajer 1. strana >>>

Flajer 2. strana >>>