Vesti

SKGO organizovala šest seminara o primeni Zakona o zaposlenima u AP i lokalnoj samoupravi

Stalna konferencija gradova i opština, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Savet Evrope u okviru projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi" organizovali su šest seminara o primeni Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, koji su tokom jula 2016. održani u Nišu, Kragujevcu, Čajetini, Novom Sadu, Subotici i Beogradu.

Projekat „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi" finansira Evropska unija, a sprovodi Savet Evrope uz partnersku podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i SKGO, sa ciljem pružanja podrške gradovima i opštinama u implementaciji Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Pomenuti zakon postavlja osnove za uspostavljanje modernog službeničkog sistema u lokalnoj samoupravi, a uvodi i brojne novine i unapređenja u radu lokalne uprave, posebno u sistemu upravljanja ljudskim resursima, planiranju kadrova, procedurama zasnivanja i prestanka radnog odnosa, obukama i stručnom usavršavanju, merenju i vrednovanju učinka zaposlenih, sistemu stimulacija, transparentnosti procedura itd. Krajnji cilj ove široke reforme je stvaranje uređene i efikasne lokalne administracije čiji zaposleni mogu da odgovore na sve izazove sa kojima se mogu susresti u okviru svojih nadležnosti.

Kroz sprovođenje ovog projekta Savet Evrope, Ministarstvo i SKGO žele da obezbede pomoć lokalnim samoupravama da što brže, bolje i bezbolnije reformišu sistem upravljanja kadrovima u svojim administracijama i da usvoje nove principe i procedure koje novi propisi nalažu. Takođe, drugi osnovni cilj projekta jeste da podrži uspostavljanje sistema za stručno usavršavanje lokalnih službenika koji će obezbediti kontinuirani razvoj njihovih kapaciteta, stručnosti i znanja.

Na završnom seminaru koji je održan 29. jula u Beogradu, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak poručio je da Zakon o zaposlenima u AP i jedinicama lokalne samouprave uvodi službenički sistem i na niže nivoe vlasti i pred gradove i opštine postavlja vrlo velike zahteve kada je reč o izboru adekvatnog načina za najbolje upravljanje kadrovima.

„Zakon pred lokalne samouprave postavlja visoke zahteve kako bi prepoznali adekvatne kadrove, adekvatno ih postavili i njima upravljali, a samim tim i obezbedili širi društveni razvoj za našu zemlju", istakao je Bošnjak. On je predstavnicima lokalnih samouprava poručio da je veoma važno da zbog investicija koje će u budućnosti obezbediti, prepoznaju šta je to najvažnije za njihove sredine i da omoguće domaćim i stranim investitorima da to i sprovedu, a da uprava ne bude kočnica, već adekvatna podrška i katalizator daljeg razvoja.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić obećao je podršku svih koji učestvuju u ovom projektu kako bi nova zakonska regulativa bila adekvatno primenjena u lokalnim sredinama. „To podrazumeva onlajn savetodavnu podrška SKGO i Ministarstva, uz Savet Evrope i podršku Evropske unije, ali i u direktnom kontaktu i kroz set obuka fokusiranih na načelnike gradskih i opštinskih uprava", rekao je on.

On je zaključio da je cilj da se uvede službenički sistem, kako bi se motivisali i ohrabrili adekvatni kadrovi da u lokalnim samoupravama vide i potencijalnu karijeru i mogućnost za napredovanje. „Očekujemo da budete nosioci ovih promena i uvođenja novih instituta kako bismo na kraju rekli da smo zadovoljni i da smo postigli uspeh", zaključio je Staničić.

Prezentacija Zakona o zaposlenima u AP i JLS >>> 

Novi model upravljanja ljudskim resursima na lokalnom nivou >>>

Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi >>>