Vesti

EU foto konkurs: BUDI EKO-MOBILAN!

U susret Evropskoj Nedelji mobilnosti, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU info centar i EU info kutak u Nišu i Novom Sadu pozivaju sve građane i građanke Srbije da se prijave na foto konkurs "BUDI EKO-MOBILAN!".

Pošaljite svoje fotografije koje na kreativan i originalan način prikazuju Vaš stav na temu urbane mobilnosti i zaštite životne sredine: šetnja po parku, u prirodi, po gradu, šetnja sa Vašim ljubimcem ili vožnja biciklom, brodićem, rolerima, skuterom, gradskim prevozom ili bilo kojim drugim alternativnim sredstvom prevoza. Pokažite fotografijom kako se odnosite prema životnoj sredini, koliko je volite i čuvate, pošaljite poruku svojim sugrađanima šta je to što Vama znači, i šta je to što možemo svi da uradimo kako bi doprineli očuvanju kvaliteta vazduha i sredine u kojoj živimo. Svaki dan koji provedete van automobila našoj planeti mnogo znači, i u svetlu borbe protiv klimatskih promena - svi mi možemo lično da doprinesemo da svet u kome živimo bude čistiji, zdraviji i lepši.

Kako bi što više građana bilo motivisano da učestvuje i pošalje autentične fotografije, konkurs je osmišljen tako da su takmičari podeljeni u dve grupe:

  • 1. kategorija - urbana eko-mobilnost i zaštita životne sredine - učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Srbiji
  • 2. kategorija - moj eko-mobilni ljubimac - vlasnici ljubimaca (uslov je da na fotografiji vlasnik bude sa svojim ljubimcem i da fotografija promoviše mobilnost).

Fotografije sa vašom originalnom porukom, u što većoj rezoluciji, pošaljite do 9. septembra 2016, do 17:00h, putem elektronske pošte na adresu: takmicenje@euinfo.rs .

Više o uslovima foto konkursa i pravilima učešća možete pročitati ovde .

Nagrade za prvu grupu takmičara: 

  • 1 mesto - Bicikl
  • 2 mesto - Roleri
  • 3 mesto - Trotinet

Nagrade za drugu grupu takmičara: 

  • 1 mesto - hrana za ljubimce u vrednosti od 120 € (u dinarskoj protivvrednosti)
  • 2 i 3 mesto - oprema za kućne ljubimce

Od 10. do 18. septembra 2016. sve pristigle fotografije biće objavljene na Fejsbuk stranici EU info centra, gde će građani moći da glasaju "lajkovima" za najbolje i najkreativnije fotografije. Iz svake kategorije 10 fotografija sa najviše lajkova ući će u uži krug takmičenja, a dobitnike prve tri nagrade u svakoj kategoriji - biraće stručni žiri. 20. septembra pobedničke fotografije biće javno objavljene na stranici Eu Info Centra.

Najboljih 20 fotografija biće izloženo u EU info centru u septembra tokom obeležavanja Evropske Nedelje mobilnosti, dok će najboljih osam biti promovisano na jednom vozilu gradskog saobraćajnog prevoza.

Evropska nedelja mobilnosti (ENM) je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti, koja se održava svake godine od 16. do 22. septembra i koja ima za cilj da promoviše alternativne vrste mobilnosti u svrhu očuvanja životne sredine. Ove godine nizom aktivnosti u različitim krajevima Evrope, a sa zajedničkom temom "Pametna mobilnost. Snažna privreda" ukazuje se na sve veću potrebu da se ulice i gradovi prilagode građanima, a ne automobilima. Kako bi istakli značaj zaštite životne sredine, posebno u svetlu klimatskih promena, Delegacija EU i EU info centar od 12. septembra kreću sa kampanjom "Evropa za zelenu Srbiju" u okviru koje će organizovati čitav niz događaja sa dve osnove teme: klimatske promene i održiva urbana mobilnost.