Vesti

Radionice o primeni Zakona o ulaganjima i uloga lokalne samouprave u podsticanju investicionog ambijenta

Stalna konferencija gradova i opština organizuje regionalne radionice na temu „Primena Zakona o ulaganjima i uloga lokalne samouprave u podsticanju investicionog ambijenta". Iako je poboljšanje investicionog ambijenta jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, nivo investicija još uvek nije na zadovoljavajućem nivou, a imajući u vidu činjenicu da bez značajnijeg priliva investicija nema ni značajnije stope privrednog rasta, na inicijativu Ministarstva privrede krajem prošle godine usvojen je Zakon o ulaganjima. Primenom ovog Zakona trebalo bi da se obezbede uslovi za efikasniiju realizaciju investicija i postizanje finansijskih efekata, a saradnja i koordinacija svih imalaca javnih ovlašćenja u pripremi, ali i realizaciji ulaganja, izuzetno je važna za uspešnost ovog procesa.

Zakon o ulaganjima daje određene smernice za rad lokalnih samouprava, kao jednog od najvažnijih imalaca javnih ovlašćenja, tako da će pomenute radionice biti prilika da se detaljnije diskutuje o svim aspektima primene Zakona, ali i o drugim aspektima koji se mogu rešavati samo kroz istinski partnerski odnos centralnih i lokalnih organa vlasti, uz podršku drugih zainteresovanih aktera.

Kako lokalne samouprave već godinama rade na privlačenju investicija, pozivamo gradonačelnike/predsednike opština, pomoćnike i/ili članove gradskih/opštinskih veća zadužene za ekonomski razvoj i podršku ulaganjima, kao i stručna lica u lokalnim samoupravama koji rade na poslovima lokalnog ekonomskog razvoja da prijave učešće na radionicama koje će biti održane u skladu sa sledećim rasporedom:

Popunjeni prijavni formular potrebno je dostaviti elektronskim putem na sladjana.grujic@skgo.org ili faksom na broj 011/3221-215. Broj učesnika je ograničen.

Za dodatna pitanja možete se obratiti Slađani Grujić, sekretarki Odbora SKGO za ekonomski razvoj, telefonom na broj 011/3223-446 ili putem elektronske pošte na navedenu adresu.

Organizaciju radionica finansijski je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - druga faza".