Vesti

Treća sednica Odbora SKGO za lokalni ekonomski razvoj


Treća sednica Odbora za lokalni ekonomski razvoj održana je 13. novembra 2008. godine u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Sednicom je predsedavao gospodin Nebojša Mijović, predsednik opštine Golubac, a osim članova Odbora sednici je prisustvovao i gospodin Senad Hopić, ekspert Exchange II.

Centralna tema Treće sednice Odbora bila je prezentacija sektorske analize o ruralnom razvoju. Ekspert se osvrnuo na postojeće stanje u ovoj oblasti, a to je da se 70-80% teritorije Srbije može klasifikovati kao ruralno, da politika ruralnog razvoja praktično i ne postoji, a ne postoji ni zakonski okvir koji reguliše ovu oblast. U okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u toku je formiranje sektora koje će biti zaduženo za ruralni razvoj. Ekspert je vrlo detaljno predstavio stanje ruralnog sektora u Srbiji, identifikovan je i prokomentarisan pravni okvir, uključujući i mere države za ruralni razvoj, identifikovani su projekti EU i drugih donatora koji pružaju podršku ruralnom razvoju u Srbiji, identifikovano je i analizirano zakonodavstvo EU u oblasti ruralnog razvoja, programi, prakse i trendovi u okviru ruralnog razvoja EU, kao i preporuke za dalji razvoj.

Članovi Odbora su reagovali pozitivno na analizu i predložili su da predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede budu pozvani na sledeću sednicu Odbora kako bi upoznali članove Odbora sa prioritetima rada ovog ministarstva koji su direktno vezani za ulogu lokalne samouprave u ruralnom razvoju.

Članovima Odbora je ostavljen rok do 10. decembra da dostave svoje komentare na Analizu o ruralnom razvoju.

Sledeća sednica Odbora za lokalni ekonomski razvoj zakazana je za 12. decembar. Nakon sednice Odbora planiran je i prvi sastanak Radne grupe za obrazovanje i zapošljavanje.