Vesti

Održana treća sednica Predsedništva SKGO

Na današnjoj sednici Predsedništva SKGO prisutni su diskutovali o zakonskim rešenjima koja su značajna za rad lokalne samouprave.

Na poziv Predsedništva, ministarka Ana Brnabić učestvovala je u radu sednice. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave pokazala je visok stepen razumevanja za izazove sa kojima se suočavaju gradovi i opštine i obećala da će nastaviti da sa Stalnom konferencijom gradova i opština pronalazi rešenja za unapređenje funkcionisanja lokalnih administracija, a sve u cilju unapređenja usluga koje gradovi i opštine pružaju svojim građanima.

Nakon obraćanja ministarke Brnabić i konstruktivnog dijaloga koji je usledio, Predsedništvo je nadalje razmatralo operativna pitanja u vezi sa radom SKGO. Tako je usvojen Izveštaj generalnog sekretara o radu SKGO za period od 16. jula do 21. septembra 2016. godine, Predlog odluke o imenovanju članova odbora SKGO, a usvojena je i odluka o formiranju tri nove mreže SKGO - Mreže za mlade, mreže koja će se baviti upravljanjem ljudskim resursima i mreže građevinskih inspektora.

Predsedništvo je prihvatilo predlog o održavanju naredne skupštine SKGO, koja će, kako je najavljeno, biti održana u Beogradu, krajem novembra 2016.

Na kraju, po pitanju međunarodne saradnje, Predsedništvo je razmatralo sastav delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope (KLRVE), kao i delegacije SKGO u Političkom komitetu Saveta evropskih opština i regiona (CEMR).