Vesti

Novu onlajn obuku SKGO pohađa 550 odbornika iz 80 lokalnih samouprava

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje novu elektronsku obuku (učenje na daljinu) o sistemu lokalne samouprave i principima dobre uprave koju će pohađati više od 550 odbornika iz oko 80 gradova i opština.

Predstavljanje ove onlajn obuke biće održano u četvrtak, 29. septembra, u Beogradu u hotelu „Zira" (Ruzveltova 35) sa početkom u 11 časova, a tom prilikom polaznicima će se obratiti: Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Jan Luneburg, šef Odeljenja za demokratizaciju u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Elektronska obuka „Sistem lokalne samouprave i primena principa dobre uprave" počinje 3. oktobra i trajaće osam nedelja. Ona je namenjena novoizabranim odbornicima skupština gradova i opština Srbije koji prvi put obavljaju ovu funkciju. Cilj obuke je da se odbornicima koji su prvi put izabrani na lokalnim izborima, približe osnovne informacije od važnosti za njihovo delovanje u skupštinama, kao što su: decentralizacija, sistem lokalne samouprave u Srbiji, organi, organizacija i delokrug lokalne samouprave, finansiranje, učestvovanje građana u upravljanju javnim poslovima itd.

Ovu aktivnost SKGO organizuje u svojstvu partnera na Projektu „Izgradnja kapaciteta lokalnih inspekcijskih službi i novoizabranih odbornika putem e-obuke", koji finansijski podržava OEBS.