Vesti

Predstavljene novine u programskom budžetiranju za 2017. i buduća reforma javnih finansija

Ministarstvo finansija i Stalna konferencija gradova i opština organizovali su 26. septembra završni skup povodom predloga nove strukture programskog budžeta lokalne samouprave, čija je primena predviđena počev od budžeta za 2017. godinu.

Ovom skupu prethodili su regionalni sastanci u Novom, Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu, a glavni zaključci predstavljeni su na završnoj konferenciji u Beogradu. Ovaj događaj bio je prilika i da se programsko budžetiranje sagleda u širem kontekstu reformi upravljanja javnim finansijama, odnosno reformi javne uprave u Republici Srbiji.

Ispred Ministarstva finansija prisutnima se obratio ministar Dušan Vujović koji je izjavio da će izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava biti favorizovane one opštine koje dobro rade, dok će 'loši đaci' snositi posledice svog rada. "Programsko budžetiranje ćemo koristiti za planiranje i evaluaciju, ali i za nagrađivanje dobrih đaka - lokalnih samouprava".

„Podsticaćemo konkurenciju između onih koji se dobro odnose prema resursima u odnosu na one koji kaskaju. Da loši đaci više ne diktiraju dinamiku već oni dobri", rekao je Vujović. Ministar je istakao da će usvajanjem izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava biti napravljen novi pomak u kvalitetu budžetiranja. On je rekao da je važno i da više ne budemo „žrtve linearnog smanjivanja troškova i broja ljudi" i dodao da će do kraja godine biti donete nove odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, što će biti polazna osnova za 2017. "Na to smo obavezni i prema sebi, ali i prema dogovoru kojim imamo sa Međunarodnim monetarnim fondom", rekao je Vujović. On je najavio i da će do kraja 2016. biti donet i poseban zakon o platama na lokalnom nivou dodajući da je već formirana radna grupa koja priprema taj akt.

Vujović je naglasio da programsko budžetiranje podrazumeva veću transparentnost i smanjivanje korupcije. Ministar je rekao da će biti sprovedene reforme u oblasti zdravstva i školstva, što će biti značajno za popunjavanje rupa u budžetu. "Da znamo čime upravljamo odnosno šta pripada državi, ali i da uvedemo veći stepen reda, a ove izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava su jedan od načina da se to uradi", naglasio je Vujović.

Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, ovom prilikom izjavila je da to ministarstvo ima odličnu saradnju sa Ministarstvom finansija. Prema njenim rečima, očekuje se da mnogo dobrih rešenja u narednom periodu, koja će biti doneta u saradnji sa Ministarstvom finansija kao što je, na primer, usvajanje zakona o naknadama koji će praviti razlike u budžetima lokalnih samouprava.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić istakao je da lokalne samouprave do 1. decembra treba da donesu nove sistematizacije zaposlenih i pozvao opštine da to završe na vreme.

Prema rečima direktorke Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) Ursule Lojbli, uvođenje programskog budžetiranja u Srbiji jedna od ključnih reformi od koje će svi imati koristi. Ona je rekla da je Švajcarska do sad izdvojila 3,3 miliona evra za podršku Srbiji u toj oblasti i da planiraju da podrže još pedesetak opština u našoj zemlji kako bi mogle da ubiru veće prihode od poreza na imovinu.

SKGO u saradnji sa Ministarstvom finansija već dve godine radi na podršci za primenu programskog budžeta na lokalnom nivou, organizuje radionice i pruža gradovima i opština stručnu podršku.

Događaj je organizovan u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO - druga faza", koji podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).