Vesti

Počinje nova e-obuka SKGO za 600 odbornika

Stalna konferencija gradova i opština organizuje novu elektronsku obuku o sistemu lokalne samouprave i principima dobre uprave koju će pohađati više od 600 odbornika iz više od 80 gradova i opština.

Elektronska obuka „Sistem lokalne samouprave i primena principa dobre uprave" počinje 3. oktobra i trajaće osam nedelja. Ona je namenjena novoizabranim odbornicima skupština gradova i opština Srbije koji prvi put obavljaju ovu funkciju. Cilj obuke je da se odbornicima koji su prvi put izabrani na lokalnim izborima, približe osnovne informacije od važnosti za njihovo delovanje u skupštinama, kao što su: decentralizacija, sistem lokalne samouprave u Srbiji, organi, organizacija i delokrug lokalne samouprave, finansiranje, učestvovanje građana u upravljanju javnim poslovima itd. Ovu aktivnost SKGO organizuje u svojstvu partnera na projektu „Izgradnja kapaciteta lokalnih inspekcijskih službi i novoizabranih odbornika putem e-obuke", koji finansijski podržava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Predstavljanje ove onlajn obuke održano je 29. septembra u Beogradu i tom prilikom Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, kazao je da se obuka odbornika organizuje od 2014. da bi se povećao kvalitet rada lokalnih skupština, odnosno da se odbornici što bolje upoznaju sa stvarima koje su im potrebne da rade lakše i kvalitetnije. "Sve odluke koje se donose treba da budu na dobrobit građana i lokalne zajednice", naglasio je Staničić.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak kazao je da to ministarstvo podržava dodatne edukacije svih koji mogu da pomognu da se unapredi kvalitet svakodnevnog života građana. "Vi zastupate političke partije čiji ste odbornici, ali i sve ljude koji su u svakodnevnom kontaktu sa vama i rešavate njihove probleme, zato treba da budete stručni", naglasio je on.

Predstavnica OEBS  Katrin Gabriel kazala je da će OEBS nastaviti da daje podršku stručnom usavršavanju u lokalnim samoupravama, dodajući da veliko interesovanje odbornika za učešće pokazuje njihovu profesionalnost i svest o važnoj ulozi koju imaju.

"OEBS je ponosan što može da podrži ovakav vid obuke i nadam se da će svi imati koristi", naglasila je Gabrijel, precizirajući da se to pre svega odnosi na poboljšanje kvaliteta života u tim sredinama.

Pomoćnik generalnog sekratara SKGO Ivan Milivojević kazao je da je do sada oko 2500 ljudi u Srbiji prošlo obuku SKGO uz finasijsku podršku OEBS.