Vesti

Predstavljeni paketi podrške za unapređenje ljudskih resursa na lokalu

Regionalne promocije paketa podrške opštinama, gradovima i gradskim opštinama za unapređenje funkcije upravljanja ljudskim resursima održane su tokom septembra 2016. u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu. Paketi podrške realizuju se u okviru projekta "Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi", koji sprovodi Savet Evrope u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Cilj ovih paketa je pružanje podrške u implementaciji Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, ali i uvođenje i primena modernih instrumenata upravljanja ljudskim resursima i uspostavljanje efikasnog institucionalnog i organizacionog okvira za stručno usavršavanje zaposlenih.

Ovaj zakon postavlja osnove za uspostavljanje modernog službeničkog sistema u lokalnoj samoupravi što će imati veliki uticaj na organizaciju i funkcionisanje lokalne administracije. Novine i unapređenja u radu lokalne uprave posebno se odnose na: sistem upravljanja ljudskim resursima, planiranje kadrova, procedure zasnivanja i prestanka radnog odnosa, obuke i stručno usavršavanje, merenje i vrednovanje učinka zaposlenih, sistem stimulacija i sankcija, transparentnost procedura itd. Krajnji cilj ove reforme je stvaranje uređene i efikasne lokalne administracije čiji zaposleni mogu da odgovore na sve izazove sa kojima se mogu susresti u okviru svojih nadležnosti.

Prezentacije paketa podrške su održane u četiri regionalna centra i to u Nišu 27. septembra,  Kragujevcu dan kasnije, Novom Sadu 29. septembra i u Beogradu poslednjeg dana septembra. Paketi podrške opštinama, gradovima i gradskim opštinama koji su bili tema ovih regionalnih promocija, obezbediće dodatnu podršku lokalnim samoupravama u cilju usvajanja i primene modernih mehanizama i instrumenata za upravljanje ljudskim resursima.

Regionalne prezentacije su na jasan i neposredan način približile i objasnile prisutnim predstavnicima lokalnih samouprava sadržaje paketa koji sadrži sve obavezne elemente funkcije upravljanja ljudskim resursima, ali i unapređene modele koje Zakon ne propisuje, a koji se uveliko primenjuju u savremenoj praksi upravljanja ljudskim resursima.

Konkurs za prijavu opština, gradova i gradskih opština raspisan je 20. septembra sa rokom za prijavu od mesec dana (više informacija o konkursu na www.skgo.org/reports/1842/Poziv-za-podno%C5%A1enje-prijava-za-realizaciju-paketa-podr%C5%A1ke-op%C5%A1tinskim-i-gradskim-upravama). Paket podrške biće implementiran u 20 pilot gradova/opština/gradskih opština izabranih na ovom konkursu. Podrška podrazumeva pružanje ekspertske pomoći i stručnog znanja u prioritetnim oblastima upravljanja ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi.