Vesti

Održane regionalne radionice o primeni Zakona o ulaganjima i podsticanju investicija

Stalna konferencija gradova i opština organizovala je regionalne radionice o primeni Zakona o ulaganjima i ulozi lokalne samouprave u podsticanju investicionog ambijenta, koje su tokom septembra održane u Beogradu, Nišu, Zrenjaninu i Čačku.

Kako je prošlo skoro godinu dana od usvajanja Zakona o ulaganju, regionalne radionice bile su prilika da predstavnici lokalne samouprave u direktnoj komunikaciji sa resornim republičkim institucija razmene utiske i detaljnije diskutuju o prvim efektima ovog zakona. Cilj je da se punom primenom Zakona o ulaganjima obezbede uslovi za efikasniiju realizaciju investicija i postizanje finansijskih efekata, kao i saradnja i koordinacija svih imalaca javnih ovlašćenja u pripremi, ali i realizaciji ulaganja.

Dušan Purić, v.d. pomoćnika ministra privrede koji je učestvovao na svim radionicama, izložio je pravni okvir važan za ulaganja i naglasio pripremu Ministarstva privrede za pregovaračku poziciju za poglavlje 20 (Preduzetništvo i industrijska politika), kao i neophodnost da se Komisiji za kontrolu državne pomoći prijavi pomoć koja se daje privredi. „U toku su pripreme izmena i dopuna Zakona o ulaganjima, koje idu u pravcu uvođenja kreativnih ekonomija i audio-vizuelnih dela što predstavlja veliki potencijal za razvoj", kazao je Purić i pozvao lokalne samouprave da dostave eventualne predloge za dalje korekcije ovog zakona. V.d. pomoćnika ministra privrede najavio je i usvajanje zakona o fiskalnom rasterećenju privrede, čime će biti regulisano pitanje naknada za korišćenje javnih dobara.

Ovom prilikom predstavljene su i aktivnosti u okviru „Godine preduzetništva" koju Ministarstvo privrede promoviše tokom 2016. „Sredstva za nabavku opreme u okviru ove kampanje već su potrošena, dok su sredstva za tzv. „start-up" preduzetništvo iskorišćena samo u visine od jedne trećine", kazao je Purić i ukazao na napor Ministarstva da se kroz izmene Zakona o ulaganjima unapredi saradnja lokalnih samouprava sa javnim preduzećima u oblasti realizacije investicija.

Miloš Petrović, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije (RAS), na radionici u Beogradu istakao je da je investiciona klima unapređena kroz Zakon o ulaganjima i podzakonske akte. „U saradnji sa SKGO, urađen je model lokalnog akta o formiranju projektnog tima u lokalnim samoupravama koji se formira na zahtev ulagača. Gradovi i opštine od RAS-a uvek mogu da očekuju podršku u savetima i pomoć u svakoj fazi komunikacije sa investitorima", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, svaki investitor koji dođe u Srbiju i pokaže interesovanje za pokretanje posla na ovim prostorima, dobija savetnika za ulaganja koji ga prati i pruža mu podršku kroz čitav proces, a praćenjenje se nastavlja i po realizaciji investicije.

„Naš prioritet u narednom periodu biće da investicije stignu u nerazvijena područja odnosno u opštine koje do sada nisu bile zastupljene u investicionim projektima", rekao je Petrović.

Slađana Grujić, sekretar Odbora za ekonomski razvoj u SKGO, istakla je da su ove regionalne radionice od velikog značaja zbog direktne komunikacije lokalnih i republičkih organa zaduženih za privredni razvoj i investicije, kao i da su ova četiri regionalna skupa održana u pravo vreme kada Ministarstvo privrede radi na izmenama Zakona o ulaganjima, te SKGO kao glas lokalne samouprave ima mogućnost da da svoje predloge za unapređenjem zakonskog okvira.

Regionalne radionice bile su prilika da SKGO promoviše akte koje je pripremila za lokalne samouprave, a to su modeli odluka o formiranju projektnog tima i utvrđivanju investicionog sporazuma na lokalnom nivou. Takođe, predstavljen je i program ekonomskog razvoja grada Čačka koji treba da bude uzor drugim lokalnim samoupravama koje u narednom periodu žele da podržavaju lokalnu privredu.

Organizaciju radionica finansijski je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - druga faza".

Prezentacije: