Vesti

Radni ručak gradonačelnika i predstavnika danskih kompanija

Ambasada Kraljevine Danske u Beogradu i Stalna konferencija gradova i opština organizovale su 6. oktobra radni ručak gradonačelnika i predsednika opština sa kompanijama članicama Danskog poslovnog kluba, koji je održan u prostorijama danske kompanije Novo Nordisk u Beogradu.

Svrha radnog ručka bila je međusobno upoznavanje i uspostavljanje kontakata između danskih kompanija i gradova i opština u Srbiji, razmena informacije o planovima i ciljevima u narednom periodu i predstavljanje specifičnosti koje bi mogle biti polazna tačka za nove poslovne poduhvate i saradnju u budućnosti. Lokalne samouprave su predstavljali članovi Predsedništva SKGO - čelni ljudi Niša, Novog Pazara, Vranja, Smedereva, Subotice, Pirota, Aranđelovca i dr., dok su na danskoj strani učestvovali rukovodioci 10-ak kompanija poput: Grundfos, MPC Properties, Novo Nordisk, Velux, NIRAS, Rockwool i dr.

Ovom prilikom, šef misije Ambasade Danske u Beogradu Morten Skovgaard Hansen izjavio je: „Vrlo smo zadovoljni što sve više danskih kompanija izražava interesovanje da investira i posluje u Srbiji. Danska je do danas stvorila više od 2000 direktnih poslova, a trenutno ima 10 proizvodnih kompanija u Srbiji. Imamo dobru osnovu za buduću saradnju. Danska aktivno pomaže Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i biće nam vrlo drago da podelimo svoja iskustva za dalji boljitak Srbije."

Prema rečima generalnog sekretara SKGO Đorđa Staničića, ovakvi skupovi dobar su način da se povežu investitori sa lokalnim samoupravama. „Današnji skup je novi korak u približavanju srpskih lokalnih administracija i danskih kompanija, a nadamo se daljim dogovorima i saradnji u budućnosti".

Radni ručak bio je i prilika da Omer Ćirić, predstavnik Udruženja danskih opština, predstavi reformu administracije koja je sprovedena u Danskoj i finansijske mogućnosti koje opštine u toj zemlji imaju na raspolaganju.

Danski poslovni klub je platforma za uspostavljanje kontakata, razmenu informacija i dijalog sa relevantnim akterima u Srbiji.