Vesti

Regionalna radionica „Dijalog gradova - Rezultati samoprocene lokalnih finansija i urbane revizije: razmena dobre prakse i naučenih lekcija“

U okviru Programa urbanog partnerstva Svetske banke i Austrije (UPP) u periodu od 23. do 25. oktobra 2016. u Beogradu će biti održana radionica pod nazivom "Dijalog gradova - Rezultati samoprocene lokalnih finansija i urbane revizije: razmena dobre prakse i naučenih lekcija".

Ovaj događaj organizovan je u okviru Programa urbanog partnerstva sa ciljem da pomogne jedinicama lokalne samouprave iz jugoistočne Evrope u procesu modernizacije i reforme, a kroz promociju inkluzivnog i održivog lokalnog razvoja i unapređenog upravljanja gradovima. Iako globalnog karaktera, program je usmeren na države jugoistočne Evrope, uključujući Albaniju, Bosnu and Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i dr.

U prvoj fazi Programa urbanog partnerstva održano je sedam dijaloga gradova, a teme koje su bile u fokusu kretale su se od unapređenja lokalnih prihoda, modernizacije upravljanja lokalnim troškovima, unapređenjem pravnog okvira u regionu do urbanog razvoja koji treba da pomiri interese privatnog i javnog sektora, transparentnosti i odgovornosti itd. Do sada je više od 70 gradova i opština iz regiona započelo korišćenje alata za samoprocenu koji su razvijeni unutar programa (Alat za samoprocenu lokalnih finansija i Urbana revizija). Ovi alati su dizajnirani tako da lokalnim liderima pomognu da sveobuhvatno sagledaju stanje u lokalnim finansijama i zemljišne politike i da ih osposobi da u budućnosti donose zdrave odluke vezane za razvoj.

Dijalog gradova će okupiti više od 100 učesnika, predstavnike lokalnih i centralnih vlasti, iz oblasti finansija, ekonomskog razvoja, urbanizma, predstavnike asocijacija lokalnih vlasti i nevladinih organizacija. Cilj radionice je razmena dobre prakse i diskusija o postignutom napretku u korišćenju pomenutih alata i o izazovima sa kojima se lokalne samouprave suočavaju.

Dnevni red >>>