Vesti

Delegacija Albanije posetila SKGO

Zvanična delegacija Republike Albanije posetila je 18. oktobra Stalnu konferenciju gradova i opština kako bi se upoznala sa iskustvom SKGO i naših lokalnih samouprava u promociji i primeni Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

U svojstvu članice Saveta evropskih gradova i regiona (CEMR), SKGO je išla u korak sa asocijacijama lokalnih vlasti iz Evrope, te je sprovela različite akcije u cilju promocije Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti, organizovala brojne stručne skupove, prevela i objavila nekoliko izdanja ovog dokumenta.

Albansku delegaciju činili su predstavnici ministarstava, lokalnih samouprava, civilnog društva i drugih organizacija koje se u Albaniji bave rodnom ravnopravnošću. Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić ovom prilikom je istakao da je princip rodne ravnopravanosti važan u radu asocijacije i lokalnih samouprava, dok je koordinatorka za rodnu ravnopravnost u SKGO Rozeta Aleksov govorila o praktičnim načinima i aktivnostima koje pomažu u sticanju znanja i alata za rad u skladu sa principima rodne ravnopravnosti kako u samoj asocijaciji, tako i u lokalnim samoupravama.

Pomoćnica u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Natalija Pavlović Šiniković govorila je o pravnom okviru u Republici Srbiji koji doprinosi rodnoj ravnopravnosti, posebno istakavši značaj postojanja odredbe o kvotama za manje zastupljeni pol prilikom kandidovanja lista za republičke i lokalne izbore.

Posetu albanske delegacije zajednički su organizovale kancelarije UN Women i UN agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena iz Srbije i Albanije. Tokom trodnevne posete Srbiji u periodu od 17. do 19. oktobra, delegacija koju je činilo 37 članova i članica, posetila je i razmenila iskustva sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, Ženskom parlamentarnom mrežom, Stalnom konferencijom gradova i opština, Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj, pokrajinskim institucijama i predstavnicima lokalnih samouprava.