Vesti

Prva sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju

Konstitutivna sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju SKGO održana je 17. i 18. oktobra u Prolom Banji. Opština Kuršumlija predsedava Odborom koji broji 19 članica, a kuriozitet ovog saziva je da veliku većinu imenovanih članova čine žene (17 od ukupno 19). Za zamenika predsednika Odbora izabrana je Biljana Guberinić, načelnica Odeljenja za urbanizam i izgradnju gradske opštine Grocka.

Na sednici Odbora predstavljen je Nacrt zakona o stanovanju i održavanju zgrada, za koji se očekuje da će ući u skupštinsku proceduru u decembru. Posebno je diskutovano o novim obavezama za jedinice lokalne samouprave koje će proisteći iz ovog propisa nakon usvajanja. Iskazana je sumnja u postojanje kapaciteta u lokalnim administracijama za sprovođenje ovog propisa i ukazano na potrebu da se odmah po usvajanju organizuju adekvatne obuke za zaposlene u gradovima i opštinama.

Na radionici koja je organizovana za članove Odbora razmatrani su izazovi u sprovođenju propisa u oblasti urbanizma, stanovanja i izgradnje. Članovi Odbora, zajedno sa prisutnim predstavnicima resornog ministarstva diskutovali su o stanju u oblasti urbanističkog planiranja, objedinjene procedure i izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, ozakonjenja objekata i stanovanja, odnosno održavanja stambenih zgrada. Sumirani rezultati radionice poslužiće kao osnov za planiranje daljih aktivnosti Odbora.

Predstavnik projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem" koji finansira Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ), upoznao je prisutne sa pozivom za opštine i gradove za učešće u pilot projektima urbane komasacije.

Članica Odbora iz opštine Aranđelovac podelila je svoje pozitivno iskustvo o inovativnom pristupu izradi urbanističkog plana za park Bukovičke Banje, sa obuke u organizaciji švedskog Međunarodnog centra  za lokalnu demokratiju (ICLD).

Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - druga faza", koji finansijski podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).