Vesti

Dijalog gradova - lokalne finansije, urbanizam i planiranje investicija

SKGO i grad Beograd 24. i 25. oktobra bili su domaćini osmog dijaloga gradova pod pokroviteljstvom Programa urbanog partnerstva Svetske banke i Austrije. Skup je okupio više od 100 učesnika iz sedam država regiona i to: predstavnike gradova i opština, ministarstava finansija, asocijacija lokalnih vlasti i eksperte za oblast lokalnih finansija. Učesnici su diskutovali o stanju lokalnih finansija, upoređujući lična iskustva u ovoj oblasti što im je omogućila primena alata Svetske banke za samoprocenu finansija.

Obraćajući se učesnicima skupa, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, istakao je važnost  dijaloga između centralnih i lokalnih vlasti, jer se u praksi često dešava da se reforme na državnom nivou sprovode na teret lokalnih samouprava, koje taj teret nisu u stanju da podnesu. Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO upoznao je prisutne sa najaktuelnijim dešavanjima u oblasti lokalnih finansija u Srbiji, a vezano za nedavno usvojeni Zakon o finansiranju lokalnih samouprava.

Gradovi učesnici u projektu imali su privilegiju da već nekoliko  godina koriste alat za samoprocenu finansija (MFSA), a od nedavno, počinju da koriste i alat za utvrđivanje prioriteta u realizaciji kapitalnih investicija - Urbana revizija. Od gradova i opština iz Srbije, u projektu Svetske banke učestvuju gradovi Beograd, Subotica, Šabac, Smederevo, Niš, Pančevo,  kao i opštine Ruma i Veliko Gradište.

Tokom drugog dana skupa učesnici konferencije su upoznati sa rezultatima reforme postupka izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji. Pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Đorđe Milić, predstavio je statističke podatke koji svedoče o tome koliko je ova reforma, koja uključuje uvođenje elektronske građevinske dozvole i objedinjenu proceduru, doprinela boljem rangiranju Srbije na „Doing Business" listi Svetske banke. Posebno je istakao da je ova reforma rezultat prenosa dobre prakse iz Makedonije, pa je i ovom prilikom pozvao predstavnike ostalih država regiona da i one pokušaju da repliciraju ovu reformu u svojim zakonodavstvima.

Kao gosti grada Beograda, učesnici skupa imali su priliku da se upoznaju sa različitim aspektima urbanog razvoja i najnovijim kapitalnim investicijama (dva mosta, obilaznica, nova autobuska stanica), kroz studijski obilazak grada u organizaciji Žakline Gligorijević, urbanistkinje iz Beogradskog urbanističkog zavoda.