Vesti

Održano zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope

Ovogodišnje, 31. plenarno zasedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, koje okuplja predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti u zemalja članicama Saveta Evrope, održano je u periodu od 19. do 21. oktobar 2016. godine u Strazburu.

Zasedanje je obeleženo obnovom sastava nacionalnih delegacija i izborima. Izabrana je prva žena predsednica Kongresa Gudrun Mosler-Tornstrom (Austrija). Anders Knape (Švedska) izabran je za predsedavajućeg Veća lokalnih vlasti, a Gun Martin Helgesen (Norveška) izabrana je za predsedavajuću Veća regiona, kao i potpredsednici. Takođe, izabrani su Lin Verbek (Holandija) za predsedavajućeg Komiteta za monitoring, Žan-Luj Testud (Francuska) za predsedavajućeg Komiteta za upravu i Gabriel Nef (Nemačka) za predsedavajućeg Komiteta za tekuće poslove, a izabrani su i potpredsednici komiteta.

Žan-Klod Frekon, odlazeći predsednik, prezentovao je aktivnosti i postignuća u periodu od 2014 . do 2016. godine i podvukao da je cilj Kongresa puna primena Povelje o lokalnoj samoupravi na sto odsto evropske teritorije. Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland ukazao je da je za važno da sarađuje sa Kongresom koji predstavlja nivo najbliži građanima, te da su teme zasedanja u skladu sa prioritetima Saveta Evrope.

Kongres je usvojio Izveštaj i Rezoluciju kojom se poziva na konsolidaciju strategije za prevenciju radikalizacije u gradovima i regionima, pozivajući gradove i regione da postanu članovi "Alijanse evropskih regiona i gradova protiv nasilnog ekstremizma".

Posebna pažnja bila je posvećena dijalogu sa mladim delegatima koji su sproveli projekte u periodu od šest meseci, uključili više od 3000 i doprli do 120 000 mladih ljudi u Evropi. Mlada delegatkinja iz Srbije Milica Škaro, studentkinja Pravnog fakulteta iz Niša, predstavila je projekat "Zašto mladi" (Why Youth) koji ima za cilj izgradnju veština mladih i motivisanje za učešće u razvoju lokalne zajednice, dijalog sa lokalnim vlastima i primenu Povelje Kongresa na ovu temu. Projekat se sprovodi u Prvoj osnovnoj školi "Stevan Sremac" u Nišu, a u njemu je učestvovala i članica srpske Delegacije Dušica Davidović.

Ključna tema zasedanja je bila prevencija korupcije i promocija javne etike na lokalnom regionalnom nivou o čemu su usvojene dve rezolucije i preporuka. Predstavljena je mapa od 6 tačaka koja sadrži praktične mere i političke principe, a Kongres će pripremiti šest pojedinačnih izveštaja o zloupotrebi administrativnih resursa tokom izbornog procesa, javnih nabavki, transparentnosti, konflikta interesa, zaštite zviždača i nepotizma.

Veće lokalnih vlasti razmatralo je Izveštaj o posmatranju izbora u Jermeniji, usvojilo Izveštaj o situaciju Roma i putnika, u kojem se naglašava kontekst povećanog ekstremizma, ksenofobije i izbegličke krize, koji pojačava diskriminaciju i podstiče anti-romsko raspoloženje, te poziva lokalne i regionalne vlasti da stvore uslove za pristup ekonomskim i socijalnim pravima. Usvojen je i Izveštaj o stanju lokalne demokratije na Kipru. Veće regiona je diskutovalo o potrebi da se Evropska socijalna povelja više prepozna na lokalnom i regionalnom nivou i pozvalo je na bolju koordinaciju različitih nivoa vlasti. Kongres je usvojio Preporuku o stanju lokalne i regionalne demokratije u Hrvatskoj.

Usvojena je rezolucija i preporuka o učešću žena i predstavljanju na lokalnom i regionalnom nivou, kao i Izveštaj o rodnom budžetiranju.

Održana je debata o proceni procesa glasanja na lokalnom nivou u Srbiji na izborima. Izveštaj je ocenjen kao pozitivan, sem izolovanih neregularnosti. Naglašeno je da je ključni momenat brojanja glasova bio težak i da postoji nedostatak jasnih pravila i uputstava, što rezultuje u tehničkim greškama i proceduralnim neregularnostima. Izveštaj naglašava da se moraju unaprediti: legislativa u vezi spiskova glasača i kandidata, uključujući mere za unapređenje glasačkih listova i jasne kriterijume za registraciju lista koje predstavljaju nacionalne manjine.

Članovi Kongresa su 21. oktobra usvojili nove prioritete za period 2017-2020. godine koji se fokusiraju na dve oblasti: jačanje kvaliteta lokalne i regionalne demokratije i izgradnju bezbednih društava koja su inkluzivna i bliska građanima. Kongres je usvojio Rezoluciju i Preporuku o dobroj upravi u metropolitenskim oblastima. U okviru saradnje Venecijanske komisije i Kongresa, predstavljena je Rezolucija koja promoviše kontrolnu listu vladavine prava za lokalne i regonalne vlasti, kao ključni dokument za procenu poštovanja vladavine prava u zemljama članicama.

Ovom prilikom održani su i sastanci političkih grupa i komiteta Kongresa, kao i trening za posmatranje izbora. Članovi srpske delegacije koji su učestovali na zasedanju su : Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, Dušica Davidović, odbornica u Skupštini grada Niša i Tihomir Petković, gradonačelnik grada Užica.

Dokumenta usvojena na 31. zasedanju na zvaničnim jezicima Saveta Evrope mozete preuzeti na linku
https://mycloud.coe.int/index.php/s/5kQnNJlBM2sQ2Sy

Više informacija o 31. Zasedanju dostupno je na http://www.coe.int/t/congress/Sessions/31/default_en.asp