Vesti

Održan zajednički sastanak SKGO mreža za zdravlje i za rodnu ravnopravnost

Mreža za zdravlje i Mreža za rodnu ravnopravnost SKGO okupile su svoje članove i članice i održale 27. oktobra u Beogradu zajedničku konferenciju na temu „Dostupna primarna zdravstvena zaštita i prevencija diskriminacije, nasilja i rodne neravnopravnosti: uloga lokalne samouprave".

Ovom prilikom okupilo se 150 predstavnika lokalnih samouprava i zdravstvenih institucija. U ime lokalnih samourava učestvovali su članovi veća i lokalnih saveta za zdravlje, savetnici za zaštitu prava pacijenata, kao i predstavnici tela za rodnu ravnopravnost. Skup je vodila i prisutne u ime SKGO pozdravila Jasmina Tanasić, šefica Odeljenja društvenih delatnosti, a zvanično ga je otvorio Dragan Božić, predsednik Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO i predsednik opštine Titel. Doktor Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, naglasio je važnost teme i najavio reformu primarne zdravstvene zaštite. Problem dostupnosti primarne zdravstvene zaštite po njemu može da se reši zajedničkim naporima svih aktera: Ministarstva, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, poslodavaca i lokalnih samouprava, o čemu bi trebalo svi zajedno da razgovaraju. Vrlo upečatljiv govor održala je i potpukovnica Svetlana Janković iz Ministarstva odbrane, koja je takođe i članica radne grupe za izradu Akcionog plana za primenu rezoluce 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija „Žene, mir i bezbednost". Rozeta Aleksov, koordinatorka Mreže za rodnu ravnopravnost SKGO, insprativnom prezentacijom istakla je značaj rodne ravnopravnosti u prevenciji rodno zasnovanog nasilja.

O dostupnosti i pravičnosti u zdravstvenoj zaštiti govorile su prof. dr Snežana Simić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Mirjana Šulović sa Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut", iz čijih izlaganja se moglo videti da postoje znatne praznine između željenog i trenutnog stanja. Ivana Filipov, savetnica kod Poverenika za zaštitu ravnopravnosti govorila je o slučajevima diskriminacije u oblasti zdravstvene zaštite sa kojima se ova institucija susretala u radu, a Gordana Stevanović, zamenica Zaštitnika građana zadužena za rodnu ravnopravnost, govorila je o propustima institucija (pa i zdravstvenih) u rešavanju problema nasilja u porodici. Profesor dr Slobodan Savić sa Instituta za sudsku medicinu Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, govorio je o značaju dobrog dokumentovanja povreda i prikupljanju dokaza. Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije govorila je o nasilju nad starima, a Mirjana Šulović o nasilju nad decom. Na temu značaja međusektorske saradnje u rešavanju rodno zasnovanog nasilja i zdravstvenim posledicama nasilja po zdravlje žena prisutnima se obratila dr Stanislava Otašević iz Centra za promociju zdravlja žena.

Jedan od gostiju iznenađenja, Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, istakao je da se zalaže za školski, dostupan sport kao prevenciju rizičnih ponašanja kod dece. Naročito je naglasio potrebu da se deci sa smetnjama u razvoju omogući bavljenje sportom sa svojim vršnjacima i u vezi sa tim govorio o iskustvu Gornjeg Milanovca. Pravo osveženje su bili i Marko Panajotović i Đorđe Živadinović Grgur, studenti medicine i političkih nauka, pozorišni i filmski glumci, predstavnici Centra E8, organizacije koja se posebno bavi mladićima i njihovom ulogom u prevenciji rodno zasnovanog nasilja. Dr Zoran Ilić govorio je o moći i toleranciji, značaju komunikacije i načinima za pružanje međusobne podrške i razumevanja. Poseban akcenat je stavio na komunikaciju savetnika za zaštitu prava pacijenata i osoba sa iskustvom nasilja.

Utisci učesnika skupa iskazani na samom događaju bili su vrlo pozitivni, sa predlozima da se svaka od tema obradi detaljnije, na posebnim radionicama, sa dovoljno vremena posvećenog datim temama. Cilj ove konferencije bio je da se otvore različite teme i različiti aspekti javnog zdravlja koji će biti u fokusu u narednim godinama i kojima će se lokalne samouprave baviti u okviru društvene brige za zravlje. Jedan od važnih predloga je i da se u cilju obezbeđivanja dostupnosti zdravstvene zaštite do kraja godine organizuje konferencija svih relevantnih aktera kao što su: Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, udruženja poslodavaca i lokalne samouprave.

Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - druga faza", koji finansijski podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).