Vesti

Beograd dobio kreditni rejting

Najveća svetska kreditna rejting agencija Moody's odredila da je Beograd zasluženo dobio kreditni rejting B1 sa pozitivnim izgledima, što je jednako kreditnom rejtingu Srbije. Ovo je prvi put da je grad Beograd dobio rejting, a ova aktivnost realizovana je uz podršku Stalne konferencije gradova i opština.

Ovim povodom 9. novembra održana je konferencija za novinare, na kojoj su govorili Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, Aleksandar Bućić, pomoćnik generalnog sekretara SKGO za finansije i Đorđi Josifov, pomoćnik potpredsednika u rejting agenciji Moody's.

Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, rekao je da je Beograd bio jedini grad u ovom delu Evrope koji nije imao kreditni rejting: "Kreditni rejting je pokazatelj krvne slike jednog grada. Nemoguće je da jedna lokalna samouprava ima veći kreditni rejting od države, a Beograd je dobijanjem istog rejtinga kao Srbija dokazao da se nalazi na pravom putu konsolidacije javnih finansija".

Prvo pitanje koje vam svaki investitor postavi, napomenuo je gradonačelnik Beograda, jeste koji je vaš kreditni rejting i dodao da uz ovaj dobar odgovor i veliki projekti, poput metroa, mogu da zažive.

„Grad Beograd uspešno je realizovao projekat uspostavljanja kreditnog rejtinga, a nama kao Stalnoj konferenciji gradova i opština bilo je zadovoljstvo što smo i mi na određeni način učestvovali u ovom poduhvatu. Ovo je važan korak u pravcu promocije odgovornog upravljanja budžetom i javnim finansijama na lokalnom nivou", istakao je Aleksandar Bućić, pomoćnik generalnog sekretara SKGO za finansije.

Prema njegovim rečima, dobijanje B1 kreditnog rejtinga grada Beograda sa pozitivnim izgledima i to od najveće svetske rejting agencije Moody's, izuzetno je važan događaj koji pokazuje nekoliko stvari. Na prvom mestu, pokazuje spremnost Beograda da upravljanje budžetom i javnim finansijama izloži detaljnoj kontroli i proveri kvaliteta od strane nezavisne institucije, što već samo po sebi govori o transparentnom i odgovornom upravljanju javnim finansijama na nivou grada. Ovo je i potvrđeno dodeljenim rejtingom koji je na istom nivou kao rejting Republike Srbije.

„Dobijanje kreditnog rejtinga od najuglednije međunarodne rejting agencije je jako dobar signal svim zainteresovanim partnerima, investitorima i finansijerima, te se u tom smislu može očekivati intenziviranje investicionih aktivnosti i razvojnih projekata", istakao je Bućić.

Đorđi Josifov, pomoćnik potpredsednika u rejting agenciji Moody's, predstavio je prisutnima detalje koji se tiču određivanja kreditnog rejtinga Beograda i naglasio da pozitivan trend u slučaju Beograda znači da postoji realno očekivanje da se on dodatno unapredi, ukoliko i rejting države napreduje.