Vesti

Inicijativu „Sliv Zapadne Morave“ potpisalo 14 lokalnih samouprava

Treći sastanak gradova i opština koje pripadaju slivu Zapadne Morave održan je 8. novembra u organizaciji grada Novog Pazara, a uz podršku Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, SKGO i UNDP.  Glavna tema sastanka bila je predstavljanje Nacrta protokola o saradnji gradova i opština koje pripadaju slivu Zapadne Morave i potpisivanje Inicijative o udruživanju u merama prevencije i upravljanju rizicima i brzog oporavka od elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Ovom prilikom devet gradova i opština potpisalo je Inicijativu grada Kraljeva za udruživanje jedinica lokalne samouprave koje pripadaju slivu Zapadne Morave. Naknadno (elektronski) još pet lokalnih samouprava potpisale su pomenutu inicijativu, a preostale dve su u procesu odlučivanja ili potpisivanja.

Potpisivanjem ove inicijative lokalne samouprave se obavezuju na zajedničko učešće u izradi Protokola o saradnji gradova i opština u slivu Zapadne Morave, čiji je cilj objedinjavanje napora i kapaciteta na zajedničkoj prevenciji vanrednih situacija, zajedničkom odgovoru na njih i zajedničkom radu na brzom oporavku posle elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Specifični ciljevi protokola su:  razvoj jedinica civilne zaštite opšte namene, prikupljanje, obrada i razmena podataka između gradova i opština i republičkih ustanova (horizontalno i vertikalno), zajedničko planiranje i sprovođenje infrastrukturnih mera u skladu sa preporukama, studijama i analizama za problem poplava u slivu Zapadne Morave, ocenjivanje seizmičkog hazarda, odnosno izloženosti i ranjivosti objekata za stanovanje i infrastrukture, jačanje horizontalne i vertikalne komunikacije radi unapređenja sistema rane najave, formiranje mreže koordinatora gradova i opština u slivu Zapadne Morave, strategija planiranja finansijskih sredstva radi smanjenja i transfera rizika i efikasne obnove, kao i unapređenje procesa procene štete i obnove posle elementarne nepogode na osnovu modela PDNA metodologije (PDNA je međunarodna metodologija za procenu štete i potreba nakon prirodnih katastrofa, ustanovljena od strane UNDP-a, Svetske Banke i Evropske Komisije).

U narednoj godini planirano je da se uz podršku SKGO pristupi izradi Nacrta sporazuma o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave, koji bi bio usklađen sa očekivanim izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi čije bi odredbe, između ostalog, trebalo bliže da propišu uslove međuopštinske saradnje, kao i eventualno zajedničko finansiranje aktivnosti u okvirima saradnje. Nacrt bi trebalo između ostalog da precizira i pitanja vezana za projektno budžetiranje, formiranje Regionalnog centra za smanjenje i upravljanje rizicima, kao i organizacionu strukturu tela koju će formirati gradovi i opštine potpisnice Sporazuma, a koja će poslužiti kao model za sva buduća udruživanja gradova i opština slivova u Republici Srbiji.

Prilog RTV Novi Pazar: https://www.youtube.com/watch?v=z6LhLKcr6_w