Vesti

Zaštita životne sredine na lokalnom nivou


Polazeći od Sporazuma o saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ), uz saradnju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pokrenut je novi ciklus jednodnevnih seminara za donosioce odluka u jedinicama lokalne samouprave.

Cilj seminara je da u direktnom kontaktu sa donosiocima odluka bude istaknuta potreba da se oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou posveti adekvatna pažnja, a sve u skladu sa obimom poverenih nadležnosti, koji je znatno povećan usvajanjem novih zakona u oblasti zaštite životne sredine i zakona kojima se reguliše sistem lokalne samouprave.

Na osnovu člana 20. Zakona o lokalnoj samoupravi, opštinska uprava između ostalih poslova obavlja i poslove izvršavanja zakona i drugih propisa, a zakonima iz oblasti zaštite životne sredine jedinici lokalne samouprave povereni su poslovi izvršavanja zakona i propisa iz ove oblasti. Na osnovu dosadašnje prakse evidentno je da u sprovođenju ovih zakona postoje izvesne poteškoće. Pored toga, uskoro se očekuje usvajanje još nekoliko zakona iz oblasti životne sredine za čije sprovođenje je odgovoran lokalni nivo vlasti. Stoga je stav Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje da bi za poslove zaštite životne sredine trebalo kadrovski i organizaciono ojačati kapacitete jedinica lokalne samouprave. Predlog je da se u okviru opštinske uprave obrazuje posebna organizaciona jedinica za vršenje poslova iz oblasti zaštite životne sredine – za gradove i eventualno veće jedinice lokalne samouprave, odnosno da u manjim opštinama postoji bar jedan izvršilac za poslove zaštite životne sredine. Takođe, nadležno Ministarstvo predlaže osnivanje inspekcijske službe za poslove zaštite životne sredine, odnosno da i u manjim opštinama bar jedan inspektor bude određen za obavljanje poverenih poslova inspekcijskog nadzora iz oblasti zaštite životne sredine.

Raspored sastanaka je sledeći:

  1. 31.10. Zaječar – za Zaječarski, Pirotski i Borski okrug
  2. 5.11. Niš – za Niški, Toplički i Rasinski okrug
  3. 6.11. Leskovac - Pčinjski i Jablanički okrug
  4. 12.11. Novi Sad - Južnobački i Sremski okrug
  5. 17.11. Paraćin – Šumadijski, Pomoravski i Raški okrug
  6. 18.11. Užice - Zlatiborski i Moravički okrug
  7. 2.12. Valjevo - Kolubarski i Mačvanski okrug
  8. 4.12. Požarevac - Podunavski, Braničevski i Južnobanatski okrug
  9. 9.12. Subotica - Severnobački i Zapadnobački okrug
  10. 10.12. Zrenjanin - Severnobanatski i Srednjobanatski okrug
  11. 15.12. Beograd


Dodatne informacije možete dobiti od Ljubinke Kaluđerović, sekretarke Odbora za zaštitu životne sredine SKGO, na broj 064/870-33-37, ili elektronski putem: ljubinka.kaludjerovic@skgo.org .

Prezentacije: