Vesti

Novi Sad je evropska prestonica mladih za 2019. godinu

Novi Sad je izabran za omladinsku prestonicu Evrope za 2019. godinu u konkurenciji od 5 finalista 16.11.2016. godine, u Varni, Bugarska. Ovu prestižnu nagradu dodelio je nezavisni žiri koji je sazvala organizacija Evropski forum mladih.

"Omladinska prestonica Evrope" (European Youth Capital) je titula koja se dodeljuje evropskom gradu na period od godinu dana. U toku tog perioda izabranom gradu se pruža prilika da kroz višenamenske programe prikaže svoj kulturni, društveni, politički i ekonomski život i razvoj za mlade.

„Omladinska prestonica Evrope" je inicijativa koja podstiče građane i građanke da sprovode inovativne ideje i projekte koje podstiču aktivno učešće mladih u društvu. Istovremeno kroz ovu inicijativu se pronalaze uzori za budući razvoj omladinske politike u drugim evropskim zajednicama.

Jedan od ciljeva ove inicijative je jačanje veze između evropskog i lokalnog nivoa. Ovom inicijativom se podstiče učešće mladih u sprovođenju zajedničkih evropskih ciljeva omladinske politike na lokalnom nivou. Svrha ove titule je da prikaže dodatnu vrednost građanstva na evropskom, nacionalnom i lokalnom nivou, pri čemu se fokus stavlja na mlade.

Projekat Novog Sada pod nazivom "OPENS19" je projekat u okviru kojeg će Novi Sad osnaživati mlade da postanu proaktivni inicijatori pozitivnih promena, najavljujući inovativne ideje i za nacionalni i internacionalni nivo, kreirati mogućnosti za mlade, uključujući "Lokalni omladinski forum za upravljanje" koji će omogućiti mladima iz civilnog društva da doprinesu kreiranju omladinskih politika.

Moto grada "otvorena vrata" simboliše kreaciju novih mogućnosti za mlade ljude u gradu, ali i za izgradnju mostova sa drugim regionima i državama. Ova godina 2019. biće posvećena radu na različitosti, razvijajući projekte u oblasti rodne ravnopravnosti, LGBTQ+ prava i inkluzije izbeglice.

SKGO je sa zadovoljstvom podržala ovaj predlog u procesu podnošenja kandidature grada Novog Sada .

Vise o ovoj vesti možete pronaći putem linka:
http://www.europeanyouthcapital.org/yfj/european-youth-capital-2019-announced-novi-sad-serbia/