Vesti

SKGO učestvovala na FemCities konferenciji u Luksemburgu

Konferencija FemCities 2016 održana je u Luksemburgu, u opštini Bertrange, 17. i 18. novembra. Na skupu koji su zajednički organizovali Ministarstvo za jednake mogućnosti iz Luksemburga, Nacionalni savet žena Luksemburga i Odeljenje za žene grada Beča, u ime SKGO učestvovale su Jelena Trifunović, predsednica opštine Svrljig i članica Predsedništva SKGO i Rozeta Aleksov, koordinatorka za rodnu ravnopravnost u SKGO.

FemCities je mreža evropskih gradova i opština posvećenih ostvarivanju rodne ravnopravnosti.  Svake godine konferencija se organizuje u različitim gradovima i na različite teme, a ove godine konferencija se fokusirala na žene u političkom odlučivanju na lokalnom nivou u Evropi.

Kako samo 15 odsto gradova i opština u zemljama EU ima ženu na čelu, dok je u Srbiji taj procenat još manji i iznosi 5 odsto, konferencija FemCities imala je za cilj da pronađe različite strategije za poboljšanje položaja žena na mestima odlučivanja, za povećanje njihovog broja ali i za prevazilaženje činjenice da ih generalno nema dovoljno na mestima odlučivanja.

Konferenciju je otvorila ministarka za jednake mogućnosti Luksemburga Lydia Mutsch, a dobrodošlicu je poželeo i gradonačelnik opštine Bertrange Frank Colabianchi. Uvodnu reč imala je i predsednica Nacionalnog saveta žena Luksemburga Janine Reuland-Schneider, kao i Andrea Mautz iz Odeljenja za žene grada Beča.

Profesorka komparativne politike Monique Leyenaar sa univerziteta Radboud u Nijmegenu u Holandiji održala je interesantno predavanje o predrasudama i stereotipima koje prate žene u politici i načinima za njihovo uspešno prevazilaženje.

U sesiji o primerima dobre prakse u promociji i Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti koju je 2006. godine pokrenuo Savet evropskih gradova i regiona (CEMR) govorile su: Jaimie Just predstavnica CEMR-a, Amelie Terschys Ingre, predstavnica Švedske asocijacije lokalnih vlasti i regiona, Nicole Jemming predstavnica Nacionalnog saveta za ravnopravnost žena i muškaraca Luksemburga, kao i predstavnica Stalne konferencije gradova i opština Rozeta Aleksov, koja je predstavila metode i rezultate rada SKGO u oblasti rodne ravnopravnosti. Prema njenim rečima, i pre nego što je to postalo zakonska obaveza SKGO je inicirala da lokalna tela za rodnu ravnopravnost postanu deo modela organizacije na lokalnom nivou, što se pokazalo kao dobar način uspostavljanja strukture u ovoj oblasti.

Popodnevni deo prvog dana konferencije bio je rezervisan za panel gradonačelnica iz dve austrijske, dve luksemburške i jedne opštine iz Srbije. U panelu je učestvovala i Jelena Trifunović, predsednica opštine Svrljig i članica Predsedništva SKGO. U dinamičnoj diskusiji koju je moderirala poznata novinarka Claude Wolf iz Luksemburga, gradonačelnice i predsednice opština govorile su o svojim iskustvima i preprekama sa kojima se suočavaju zato što su žene i strategijama za njihovo prevazilaženje i promociju rodne ravnopravnosti i podršku ženama.

U večernjim časovima organizatorke konferencije FemCities priredile su učesnicama i gošćama izlet u Schengen, selo na reci Mozel, poznato po Šengenskom sporazumu (1985) i penušavom vinu "kremo".

Drugog dana konferencije učesnice su u malim grupama diskutovale na nekoliko različitih tema: strategije za prevazilaženje seksizma u javnom govoru, uloga eksperata/ekspertkinja za rodnu ravnopravnost u lokalnoj administraciji, umrežavanje za rodnu ravnopravnost, strukturne mere za unapređenje rodne ravnopravnosti itd. Osim toga, učesnice su iznele i predloge tema za buduće konferencije i predložile načine komunikacije do održavanja sledećeg susreta.

Učesnice konferencije FemCities 2016 u Luksemburgu bile su žene na lokalnim i regionalnim pozicijama odlučivanja, predstavnice evropskih gradova i opština koje se bave pitanjima rodne ravnopravnosti, kao i ekspertkinje za rodna pitanja iz različitih oblasti itd.

FemCities je mreža za rodnu ravnopravnost u evropskim gradovima, koja podržava razmenu uspešnih modela u oblasti lokalne i regionalne ženske politike i sprovodi lobiranje po pitanja polova u Evropi. Mrežu koordinira Odeljenje za žene grada Beča. Više informacija o radu FemCities pronađite na sajtu www.femcities.at