Vesti

Mreža načelnika za urbanizam – Neophodno nastaviti popis objekata

Peti sastanak Mreže načelnika Odeljenja za urbanizam SKGO, održan je u ponedeljak, 28. novembra 2016. godine, u Sava centru. Sastanak je bio posvećen dvema važnim temama - primeni Zakona o ozakonjenju objekata i budućem statusu javnih urbanističkih preduzeća.

Na skupu je naglašeno da je zakonom propisani rok za obavljanje popisa nezakonito izgrađenih objekata istekao 27. novembra, a prema podacima resornog ministarstva, većina lokalnih samouprava nije uspela da završi ovaj obiman posao u predviđenom roku. Razlozi su uglavnom objektivni i vezani za nedostatak kapaciteta za obavljanje ovih poslova.

Ovim povodom, Darinka Đuran, pomoćnica ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prenela je prisutnim načelnicima ključne poruke u vezi daljeg postupanja po Zakonu o ozakonjenju objekata: popis objekata je neophodno nastaviti i završiti u najkraćem roku, dok je u narednom periodu neophodno intenzivirati postupak ozakonjenja. Rok za završetak procesa ozakonjenja je naredne tri godine, a jedinice lokalne samouprave dobiće pomoć od resornog ministarstva u vidu nedostajućih kadrova, koji će se isključivo baviti ozakonjenjem.

Drugi važan datum istaknut na sastanku Mreže je 1. decembar, koji je utvrđen kao rok do kada jedinice lokalne samouprave treba da reorganizuju svoje direkcije za građevinsko zemljište u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu. U mnogim opštinama i gradovima, direkcije su obavljale i poslove izrade urbanističkih planova. S tim u vezi, na sastanku Mreže načelnika za urbanizam vođena je panel disuksija o budućnosti izrade urbanističkih planova. U diskusiji su učestvovali pomoćnik ministra Đorđe Milić, direktor Zavoda za urbanizam iz Niša, načelnice odeljenja za urbanizam iz Sremske Mitrovice i Aranđelovca, kao i Marko Tomašević iz SKGO. U diskusiji je preovladao stav da je jako važno obezbediti opstanak javnih urbanističkih preduzeća, posebno u većim gradovima - regionalnim centrima. S druge strane, istaknuto je da opštinske i gradske uprave treba da jačaju svoje kapacitete kao nosioci izrade urbanističkih planova, u pogledu definisanja projektnih zadataka i ciljeva izrade planova, kao i u pogledu stručne kontrole planova. Primetno je da se, zbog velikog obima administrativnih poslova, odeljenja za urbanizam u gradovima i opštinama nedovoljno bave poslovima planiranja i razvoja.

Na sastanku Mreže za urbanizam predstavljeni su i Modeli pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u gradovima i opštinama, koje je pripremila Stalna konferencija u cilju podrške članicama u primeni Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

Sastanak Mreže za urbanizam održan je u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO - druga faza", koji finansijski podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).