Vesti

Odbor za zdravlje – Neophodna bolja prevencija bolesti

Konstitutivna sednica Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO-a održana je 29. novembra 2016. godine, u Beogradu. Sednicom je predsedavao Dragan Božić, predsednik opštine Titel, dok je za zamenicu predsednika Odbora izabrana Sanja Stajić, predsednica opštine Merošina.

Ovom prilikom, sekretarka Odbora za zdravlje i socijalnu politiku Stalne konferencije gradova i opština Jasmina Tanasić izjavila je da u Srbiji ljudi umiru od bolesti od kojih se inače ne umire, jer se ne radi na prevenciji, što znači da se ne vodi dovoljno računa o zdravlju stanovništva, a to je nedopustivo.

„2016 je važna godina, zbog toga što smo počeli da odvajamo više novca za zdravstvo na lokalnom nivou", rekla je Tanasić. Ona je rekla da je dobro što se od ove godine za zdravstvo iz lokalnih budžeta izdvaja oko dva odsto, što predstavlja značajno povećanje u odnosu na protekle godine kada se izdvajalo 1,25 odsto sredstava.

„Ovo je prva osnivačka sednica Odbora za zdravlje i socijalnu politiku. Cilj nam je da se bavimo unapređenjem zdravlja i socijalne dobiti stanovnika Srbije. Probaćemo da utičemo na izmene i dopune zakona kojim se bave ovim temama. Danas je veliki dan, jer formalizujemo saradnju centralnog i lokalnog nivoa u sprovođenju Zakona o javnom zdravlju", izjavila je sekretarka Odbora za zdravlje i socijalnu politiku.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić izrazio je nadu da će saradnja svih zainteresovanih strana obezbediti više sredstava za zdravlje, čega ranije nije bilo dovoljno.

Ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović naglasila je da se broj stanovnika Srbije godišnje smanjuje za 38.000 i da treba zaustaviti taj negativan trend, koji je, kako je ukazala, "najveća opasnost za opstanak zemlje".

„Jedan od bitnih faktora adekvatnih indikatora demografije su razne pojave među kojima i potreba da budemo bolje obrazovani u domenu reproduktivnog zdravlja i osnovni zadatak na tu temu imaće ubuduće institucije za javno zdravlje i domovi zdravlja", rekla je Đukić Dejanović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Berislav Vekić kazao je da na lokalnom nivou postoje brojni problemi u zdravstvu i da je neophodno da Zakon o javnom zdravlju, koji je donet u martu, promeni "fizički, mentalno i zdravstveno" celokupnu populaciju.

„U Kragujevcu imamo toplanu koja se u 21. veku greje na ugalj, a s druge strane govorimo o hroničnim opstruktivnim bolestima pluća koje to donosi", rekao je Vekić. On je kazao da se na lokalnom nivou malo davalo zdravstvu - 0,6 i 0,8 odsto lokalnih budžeta, što pokazuje da lokalna vlast ne vode dovoljno računa o javnom zdravlju, a to je neophodno promeniti.

Šefica Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Žofija Pustaj kazala je da investiranje u zdravstvo predstavlja investiranje u budućnost i da samo saradnja svih zainteresovanih strana može rešavati problema u zdravstvu, u čemu je veoma važan glas građana, lokalne zajednice.

„Nedavno usvojen Zakon o javnom zdravlju, kao i strategija koja će biti usvojena 2017. godine, za nas je važan, jer i zakon i strategija promovišu pristup cele zajednice u rešavanju problema", rekla je Žofija Pustaj.

Pomoćnica ministra zdravlja Srbije, zadužena za javno zdravlje Vesna Knjeginjić rekla je da je u Srbiji potrebno promovisati "zdrave stilove života".

Na sastanku Odbora za zdravlje i socijalnu politiku SKGO potpisani su sporazumi o saradnji SKGO i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Instituta za javno zdravlje Kragujevac i Instituta za javno zdravlje Niš.

U okviru sednice održana je i radionica „Izazovi u primeni propisa u oblasti primarne zdravstvene zaštite i zaštite prava pacijenata".

Sednica Odbora za zdravlje i socijalnu politiku održana je u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO - druga faza", koji finansijski podržava Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).